Strona domowa > Dieta cukrzycowa > Co powinno jeść dziecko chore na cukrzycę?

Co powinno jeść dziecko chore na cukrzycę?

Poleć artykuł

Moja 12-letnia córką ma cukrzycę typu I. Jaką dietę powinnam wobec niej stosować? Czy mogę ulegać raz za czas jej zachcianką? Czy mogłaby mi Pani podać przykład posiłku na obiad i kolację. Będę wdzięczna za pomoc. Mama Kasi.

 

Zbilansowana dieta cukrzycowa charakteryzować się następującymi cechami:

należy spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny. Dzięki temu nie wystąpią wahania poziomu glukozy pomiędzy posiłkami oraz nie wystąpi chęć podjadania; każdy posiłek powinien zawierać węglowodany oraz skrobię. Produkty je zawierające powinny posiadać niski indeks glikemiczny. Do produktów polecanych należą: pieczywo pełnoziarniste żytnie), ryż brązowy, kasza gryczana oraz jaglana; należy ograniczyć spożywanie tłuszczu, szczególnie tłuszczów zwierzęcych (masło, śmietana, smalec), natomiast w diecie powinny się znaleźć produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Do nich należą ryby (dorsz, morszczuk, łosoś norweski, pstrąg, szczupak) oraz oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, nasiona słonecznika, orzechy; w ciągu dnia należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców, które mają niski indeks glikemiczny. Błonnik w nich zawarty spowalnia wchłanianie glukozy w jelitach, ponadto są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Szczególnie polecane są: surowa marchewka, nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch, cieciorka), kapusta, sałata, brokuły, buraki, a także maliny, truskawki, porzeczki, jabłka, pomarańcze; Warto pamiętać o jedzeniu codziennie surowych owoców i warzyw należy wykluczyć z diety ciasta, szczególnie torty i kruche ciasta, które nie tylko zawierają dużo węglowodanów, ale są bardzo kaloryczne.

Raz na tydzień można zjeść 2 kostki czekolady gorzkiej Należy zmniejszyć spożycie izomerów trans (twarde margaryny, wyroby cukiernicze itp.) oraz tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, pełnotłuste produkty mleczne) na korzyść tłuszczów, pochodzących z półtłustych produktów mlecznych, chudego mięsa, drobiu, ryb, orzechów i olejów roślinnych. To na pewno wspomoże leczenie cukrzycy; Codziennie należy spożywać śniadanie, które reguluje poziom glukozy we krwi i przyspiesza metabolizm; nie należy podjadać między posiłkami; powinno się unikać smażenia oraz duszenia z tłuszczem. Zamiast tego należy stosować gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie oraz grillowanie na patelni bez dodatku tłuszczu.

Przepisy na obiad i kolację:

Bakłażany nadziewane
2 duże bakłażany
4 średnie pomidory
4 łyżki oliwy
2 duże cebule
1łyżka zmielonych pestek z dyni
2 ząbki czosnku
1 papryka
2 łyżki ostrego miękkiego serka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka, zmielone ziele angielskie, pęczek posiekanej natki pietruszki, łyżka soku z cytryny

Bakłażany przeciąć wzdłuż i wydrążyć. Posypać sola i odstawić na 30 minut. Cebule zeszklić na oliwie, a następnie dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone, posiekany czosnek, pokrojone w kostkę: miąższ bakłażana i paprykę. Dusić około 15 minut. Dodać serek, natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Napełnić bakłażany i piec pod przykryciem około 40min.

Duszona cukinia
1 szklanka posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanej łodygi selera,
1 szklanka posiekanej papryki
6 szklanek posiekanej cukinii
2 szklanki posiekanych pomidorów
4 łyżki oliwy
1/4 szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
sól i przyprawy do smaku

Pierwsze 4 składniki udusić na oliwie z dodatkiem niewielkiej ilości wody, po czym dodać pomidory, pietruszkę, sól i przyprawy, a następnie dusić jeszcze przez około 7 minut.

Faszerowana papryka
4 papryki
2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
½ kg kurek lub pieczarek
2 łyżki oliwy
1 łyżka natki zielonej pietruszki
Sól, pieprz

Na oliwie udusić pokrojoną drobno cebulę i kurki (pieczarki). Wymieszać z ryżem, dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić wydrążone papryki. Piec około 40 C w średniej temperaturze.

Gulasz z warzyw
2 cebule
2 ząbki startego czosnku
1 duży młody pokrojony bakłażan lub kabaczek
30 dag dyni
3 papryki
4 pomidory
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki
Sól, papryka ostra, oregano

Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, osolić, zostawić na pół godziny. Następnie obsmażyć na łyżce oliwy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem udusić na oliwie. Pomidory umyć. sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę. Paprykę, dynię dodać do cebuli z czosnkiem, dusić przez około 15 minut, a następnie dodać pomidory i jeszcze przez chwilę dusić. Dodać przyprawy, natkę pietruszki, wymieszać.

Kabaczek, cukinia z pomidorami
300 g pomidorów, .
600 g kabaczka. lub cukinii,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek zielonej pietruszki,
1 pęczek zielonego koperku,
sól, słodka papryka do smaku.

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i udusić na oliwie. Kabaczek umyć, obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do duszonej cebuli i wlać odrobinę wody. Pomidory włożyć na chwilę do wrzącej wody, wyjąć i zdjąć skórkę. Pokroić w plastry i dodać do kabaczka. Dusić razem kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać 1 ząbek czosnku roztartego w soli oraz posiekaną zieleninę.

Anna Kłosińska – Jestem dyplomowanym fizjologiem żywienia, dietetykiem, pedagogiem i terapeutą. Jestem autorką programów: Zdrowy uczeń w szkole oraz Radosny Przedszkolak oraz części merytorycznej programu Aktywnie po zdrowie oraz prezesem Fundacji Zdrowy Uczeń. Na swoim koncie mam wiele publikacji: „Polska kuchnia naturalna”, „Zdrowa kuchnia dla dzieci”, „Polskie potrawy na święta i karnawał”, „Dobra dieta dla małych i dużych dzieci”, „Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat”, „Co wiosną, co jesienią”.
Autor: Anna Kłosińska
Źródło: Media

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.