W sposobie odżywiania chorzy na cukrzycę powinni zwracać uwagę przede wszystkim na to, co jest w ich przypadku niedozwolone. Tak więc nie powinno się spożywać mąki żytniej, świeżego pieczywa tak samo jak i razowego, grzanek smażonych na tłuszczu, potraw z mąki smażonych i odsmażanych, jak na przykład naleśników i pasztecików.
Zabronione są również sery tłuste, topione, żółte i pleśniowe. Na czarnej liście znajdują się też słonina, smalec, boczek, łój, i tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają stałą postać. Generalnie wśród mięs zakazane są mięsa tłuste takie, jak wieprzowina, podroby, baranina, pasztety, duszone i pieczone z tłuszczem, tłuste gęsi, kaczki i wątróbka. Unikać należy też takich przypraw jak ocet, kostki bulionowe oraz ostrej papryki. Nie powinno się spożywać również grochu, fasoli, soczewicy i bobu. Zabroniona jest też śmietana.
Tak – cukrzyca to niestety w większości same zakazy. Nie wolno spożywać miodów, dżemów, konfitur, marmolad, syropów, czekolad, napojów gazowanych, które jak pamiętamy można po prostu nazwać 7%-owym roztworem cukru.
Cukrzyca nie oznacza na szczęście śmierci głodowej. Można jeść wymienione niżej produkty (w ograniczonych ilościach):
1. ciemne pieczywo z mąki pszennej lub pieczywo czerstwe
2. grzanki pieczone bez tłuszczu
3. gotowane potrawy z mąki jak na przykład kluski
4. kasze i ryże
5. zsiadłe mleko, kefiry, jogurty
6. herbatę z mlekiem, kawę zbożową z mlekiem (bez cukru)
7. chude mięsa, jak np. wołowinę, cielęcinę, dziczyznę, polędwicę, szynkę
8. chude ryby (sandacz, dorsz, szczupak, karp)
9. ziemniaki gotowane (po obraniu jak i przed), ziemniaki pieczone w skórce
10. gruszki, banany, winogrona, suszone owoce
Oraz bez ograniczeń:
1. szparagi, kapustę (świeżą i kwaszoną),
2. kalafiory, szczypiorek, cykorię,
3. boćwinę,
4. ogórki świeże, kwaszone, konserwowe,
5. szpinak, dynię, brokuły, sałatę,
6. paprykę, pomidory, pory, marchew, rzodkiew, rabarbar,
7. cebulę, selery, korzeń pietruszki, rzepę,
8. fasolkę szparagową, zielony groszek,
9. dojrzałe owoce.