Ostatnie wiadomosci::
  • Załóż swoje konto!

Dieta cukrzycowa - Rozkład posiłków i ich skład

DrukujEmail

Jedną z najważniejszych zasad diety cukrzycowej jest regularność w jedzeniu. Należy spożywać 5 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny, zaczynając od śniadania jedzonego do pół godziny po przebudzeniu. W przypadku cukrzycy typu I potrzebne jest czasami 6 posiłków, dołączenie tzw. II kolacji, w celu zapobiegnięcia spadkom poziomu cukru w nocy.

 

 

Komponując dzienne menu trzeba wziąć pod uwagę następujące zasady:

- Poszczególne posiłki w ciągu dnia, powinny mieć podobną kaloryczność i skład, szczególnie jeżeli chodzi o zawartość węglowodanów. W praktyce oznacza to, że np. codziennie na śniadanie powinno spożywać się podobną ilość pieczywa czy płatków, a na obiad podobną ilość kaszy czy ryżu, etc.

- Najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia powinien być obiad, a dalej w kolejności malejącej: śniadanie, kolacja, II śniadanie i podwieczorek.

- Należy wyznaczyć stały rozkład godzinowy posiłków i trzymać się go każdego dnia.

- Częścią każdego posiłku powinna być porcja warzyw, tak by dziennie spożyć ich 700-800g, owoce należy jeść 1-2 razy dziennie w ilości ok. 200-300g.

Produkty spożywcze w diecie cukrzycowej

Produkty zbożowe

Produkty zalecane (codziennie): pieczywo razowe i graham, płatki owsiane, jęczmienne, gryczane, musli bez cukru, kasze gruboziarniste - gryczana, pęczak, jaglana, ryż brązowy, makaron razowy.

Produkty, które można spożywać w ograniczonych ilościach (1-2 razy w tygodniu): makaron zwykły, ryż biały.

Produkty przeciwwskazane: pieczywo jasne, pieczywo cukiernicze (drożdżówki, rogaliki francuskie), płatki kukurydziane, paluszki, krakersy.

Małgorzata Krukowska