Ostatnie wiadomosci::
  • Załóż swoje konto!

Zamiast pigułek lepiej jeść odpowiednie przyprawy

DrukujEmail

koperFaszerowanie się pigułkami zawierającymi środki chemiczne niewiadomego składu i działania nie zawsze jest dobrym pomysłem. Jeśli tylko da się tego uniknąć warto spróbować metod naturalnych. Niesamowitą moc leczniczą mają przyprawy, które są dostępne w praktycznie każdej kuchni.

Popularny tymianek to przyprawa o cudownej mocy, o czym przekonani byli Rzymianie i Egipcjanie. Za pomocą tej pachnącej przyprawy można leczyć choroby żołądka, jelit, płuc i oskrzeli. Tymianek jest też lekarstwem na egzemy i czyraki. Można nawet przygotować specjalny napar. 200 g przyprawy wrzucamy do dwóch litrów przegotowanej wody i taką mieszankę przez dwie godziny trzymamy w ciepłym miejscu, a następnie odcedzamy. Tak przygotowany napar stosujemy bezpośrednio na zmienione chorobowo miejsca na ciele.

Ta wspaniała przyprawa działa również w przypadku reumatyzmu, artretyzmu oraz skręceń i stłuczeń. Aby stworzyć ziołowe panaceum potrzebujemy 250 g 70% alkoholu, którym zalewamy 20 g tymianku. Taka mieszanka powinna odstać około 10 dni, po tym czasie należy ją odcedzić i uzyskuje się płyn do nacierania ciała. W chorobach płuc należy szczyptę posiekanego tymianku zalać szklanką wrzącej wody. Napar powinien naciągać 10 minut, a po odcedzeniu nalezy go pić jak herbatę, trzy razy dziennie.

Równie niedocenianą przyprawą jest liść laurowy. Za jego pomocą nawet w czasach starożytnych leczona była cukrzyca, dna moczanowa, zapalenie stawów, zapalenie zatok i zapalenia jamy ustnej. Był on też skuteczny w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów. Liść laurowy może nam pomóc w zwalczaniu objawów alergii oraz we wspomaganiu stanu zdrowia ludzi chorych na cukrzycę.

Prawdziwym domowym uzdrowicielem jest koper. Nasze babki stosowały go powszechni u niemowląt, jako lek na kolkę. Zioło to także działa przeciwbólowo, pomaga też na bezsenność oraz nadciśnienie tętnicze. Najprostszy napar można zrobić zalewając łyżkę stołową nasion kopru szklanką gorącej wody. Po 15 minutach parzenia pod przykryciem nasiona należy usunąć, a pozostały wywar zaleca się pić po jednej łyżce pięć razy dziennie przed jedzeniem.

tylkomedycyna.pl