Ostatnie wiadomosci::
  • Załóż swoje konto!

Owocowa dieta chroni przed cukrzycą

DrukujEmail

Duże ilości owoców w diecie mogą chronić przed cukrzycą. Tak wynika z badań amerykańskich naukowców, którzy analizowali dietę 187 tys. ludzi.

Najlepsze są czarne jagody. Jedzone co najmniej trzy razy w tygodniu zmniejszają ryzyko pojawienia się cukrzycy o ponad jedną czwartą.

Skuteczne są także jabłka i winogrona. Autorzy badań przypuszczają, że pożyteczny wpływ mają zawarte w tych owocach antocyjaniny. Co ciekawe, skuteczne okazały się tylko całe owoce; soki owocowe – już nie.

Niezależni eksperci mówią, że do wyników tych badań należy podchodzić bardzo ostrożnie. Poza tym sprawdzonych sposobów ochrony przed cukrzycą jest dużo więcej: należy przede wszystkim nie tyć i uprawiać sport oraz walczyć z nadciśnieniem.

Zaobserwowany stopień redukcji ryzyka cukrzycy związany z jedzeniem poszczególnych owoców kształtował się następująco:

czarne jagody – zmniejszenie ryzyka o 26 proc.,
winogrona i rodzynki – o 12 proc.,
suszone śliwki – o 11 proc.,
jabłka i gruszki – o 7 proc.,
banany i grejpfruty – o 5 proc.,
brzoskwinie, śliwki i morele – o 3 proc.,
pomarańcze – o 1 proc.

Natomiast spożywanie truskawek i melonów w wiązało się z nieznacznym wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2., odpowiednio o 3 i 10 proc.

Autorzy badań przypuszczają, że pożyteczny wpływ na organizm ludzki wywierają m.in. zawarte w tych owocach antocyjaniny. Muszą to jednak być całe owoce – picie samego soku nie ma wykazywało tak korzystnego działania.

Mimo, że badanie objęło aż 187 tys. osób, eksperci przestrzegają, aby do wyników podchodzić ostrożnie. Poza tym sprawdzonych sposobów ochrony przed cukrzycą jest dużo więcej: należy przede wszystkim nie tyć i uprawiać sport.

Wyniki badań naukowców z Wielkiej Brytanii, USA i Singapuru publikuje pismo "British Medical Journal".

IAR