Ostatnie wiadomosci::
  • Załóż swoje konto!

Cukrzyca a praca

DrukujEmail

oplata l

Czy chory na cukrzycę może pracować? Nie tylko może, ale nawet powinien, aby mieć satysfakcję z tego, co robi oraz środki do życia i leczenia! Chory na cukrzycę może wykonywać niemal każdy zawód, jaki zechce, wybierając pracę, która odpowiada jego zainteresowaniom i kwalifikacjom.

 

Musi jednak pamiętać, aby pracując, nie zaszkodzić sobie, a także innym.

Istnieją bowiem zawody, w których epizody tzw. hipoglikemii, czyli niedocukrzenia organizmu, mogą narazić chorego lub osoby z jego otoczenia na poważne niebezpieczeństwo, ze względu na związane z tym stanem ryzyko utraty świadomości. Osoby, u których stwierdza się zaburzenia dotyczące odczuwania hipoglikemii, tzw. nieświadomość hipoglikemii, nie powinny wykonywać pracy wymagającej koncentracji, refleksu i jasności umysłu.



Ograniczenia w wykonywaniu pracy mogą być też spowodowane późnymi powikłaniami cukrzycy upośledzającymi zdolność do wykonywania danej pracy (np. ze względu na niedowidzenie lub utratę wzroku). Pacjenci z zaawansowanymi powikłaniami cukrzycy nie mogą wykonywać prac, w których uszkodzenia z powodu cukrzycy mogłyby wpływać na jakość pracy i jej wydajność.

Miejsce pracy

Oprócz ograniczeń dotyczących wykonywania niektórych zawodów, chory na cukrzycę powinien mieć możliwość wyboru pracy, którą lubi. Bardziej zalecane są zawody związane z pracą umysłową i raczej te lżejsze niż łączące się z dużym wysiłkiem fizycznym (biuro, handel, służba zdrowia). Wybierając pracę, należy zastanowić się, jak najlepiej pogodzić kontrolę cukrzycy z wymaganiami dnia pracy. Miejsce pracy powinno spełniać pewne wymagania. W pracy chory powinien mieć możliwość sprawdzania poziomu cukru we krwi, wykonania iniekcji insuliny czy zjedzenia przekąski w razie potrzeby. Ważne też, aby w pracy był ktoś, kto mógłby pomóc w razie epizodu ciężkiej hipoglikemii, która może, chociaż nie musi się przytrafić każdemu choremu. Warto o tym porozmawiać z pracodawcą.

Nieregularne godziny pracy

Najlepiej, aby godziny pracy były regularne, co znacznie ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi. Nie znaczy to, że nie można wykonywać zajęcia, które wymaga pracy zmianowej lub nienormowanego czasu pracy, ale wtedy należy wszystko dobrze zaplanować. Czy będzie można pogodzić leczenie cukrzycy i posiłki z godzinami pracy? Warto to omówić z lekarzem, który może przepisać insuliny, które będą bardziej odpowiednie dla takiego trybu życia.

Posiłki poza domem Co wykazują badania?

Chorzy są zdolni do wykonywania bardzo wielu ważnych zawodów. Niestety, często mają problemy ze znalezieniem pracy, zwłaszcza jeśli nie mają odpowiednich kwalifikacji i wykształcenia. Poza tym ci, którzy pracują, nierzadko boją się utraty pracy ze względu na panujące powszechnie mity, które dotyczą ich absencji w pracy czy niższej wydajności. Nie są to poglądy prawdziwe. Z badań wynika, że osoby chore, prawidłowo leczone - nie mają poważnych powikłań, pracują bardzo efektywnie i opuszczają mniej dni w pracy. Być może jest to związane z faktem, że sama cukrzyca łączy się z koniecznością systematycznego leczenia i narzuca chorym dużą dyscyplinę.

Konsultacja merytoryczna: dr Zofia Ruprecht - Klinika Endokrynologii i Diabetologii Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu Objawy niedocukrzenia

W cukrzycy typu I




- drżenie mięśni

- uczucie głodu

- ziewanie i senność

- ociężałość myślenia

- zawroty głowy

- nerwowość i agresywność

- obfite poty

- osłabienie

- zaburzenia pamięci

- zaburzenia widzenia

- utrata przytomności

- drgawki

- hipotermia

W cukrzycy typu: II



- bladość

- rozdrażnienie, nadpobudliwość

- senność

- zawroty głowy,

- trudności z koncentracją

- drżenie mięśni,

- osłabienie

- ból brzucha

- przyśpieszenie tętna

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne opracowało zalecenia dotyczące aktywności zawodowej chorych na cukrzycę. Uznano, że poza nielicznymi określonymi sytuacjami nie ma powodu, aby chorych na cukrzycę dotykały jakiekolwiek ograniczenia zawodowe. Jeśli takie są, to powinny być nakładane na pacjentów po starannym przeanalizowaniu ich sytuacji i stanu zdrowia. Jest rzeczą niedopuszczalną, aby sam fakt chorowania na cukrzycę stanowił przyczynę dyskryminacji lub nierównego traktowania.

Tu apel do pracodawców: chory na cukrzycę może tak samo efektywnie pracować jak osoba zdrowa, pod warunkiem że będzie odpowiednio leczony i stworzy mu się w pracy odpowiednie możliwości.


* Autor: Bożena Stasiak
* Źródło: Super Express