Ostatnie wiadomosci::
  • Załóż swoje konto!

Dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę?

DrukujEmail

dieta wysokobialkowaNowe badania wykazały, że dieta bogata w białko zwierzęce może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka lub cukrzycę u osób starszych.

Diety wysokobiałkowe, takie jak dieta Atkinsa, Dukana, South Beach (Plaż Południa), czy Miracle Metabolism (Cud Metaboliczny) powszechnie były rekomendowane jako dobre sposoby odżywiania się ze względu na niską zawartość węglowodanów. Wielu uważa, że zdrowe posiłki powinny raczej zawierać większe ilości białka lub - w niektórych przypadkach - tłuszczu.

Jak wynika jednak z analiz opublikowanych w „Cell Metabolism", długoterminowe stosowanie diety o znacznej zawartości zwierzęcego białka, może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Osoby stosujące te diety cechują się do czterech razy wyższym ryzykiem rozwoju nowotworu i cukrzycy niż ludzie jedzący mniejsze ilości białka.

Okazuje się, że jedzenie znacznej ilości białka (np. w diecie opartej na jajach, mleku, mięsie i serze) zwiększa ryzyko zachorowania na raka prawie tak, jak palenie 20 papierosów dziennie.

Jednocześnie zauważono, że ewentualne szkodliwe efekty zostały prawie całkowicie wyeliminowane, jeśli białko pochodziło z fasoli zamiast mięsa i nabiału.

W badaniu wzięło udział 6 381 osób w wieku powyżej 50 lat. W jego ramach zbadano skutki popularnych w ostatnich latach diet wysokobiałkowych. Testy wykazały, że 0,8 g na kilogram masy ciała (ekwiwalent 48g na 60-kg osobę) nie zwiększało ryzyka choroby. Jednak większa ilość białka wiązała się ze wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory lub cukrzycę.

 

Senior.pl