Strona domowa > Aktualności > Aktualności > Poziom cukru we krwi jest uwarunkowany genetycznie

Poziom cukru we krwi jest uwarunkowany genetycznie

Poleć artykuł

Popularnie występujące warianty genów zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 – informują naukowcy z USA na łamach 2 prac opublikowanych w czasopiśmie „Nature Genetic

Na świecie żyje ponad 220 milionów ludzi chorych na cukrzycę, z czego 90 proc. stanowią pacjenci z cukrzycą typu 2 (z łac. DM2). Jej objawem jest przewlekle podniesiony poziom glukozy we krwi. Pacjentów diagnozuje się podając im doustnie określoną ilość glukozy (zwykle 25 lub 50 gram) rozpuszczonej w wodzie. Zdolność organizmu do zużycia tak dużej ilości cukru bada się mierząc poziom glukozy we krwi przed i 2 godziny po wypiciu słodkiego napoju. U chorych na DM2 organizm nie produkuje wystarczająco dużej ilości insuliny, albo nie jest w stanie prawidłowo jej wykorzystać do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Jose Florez z Massachusetts General Hospital w Bostonie wraz z kolegami przeprowadził meta-analizę mierzonych na czczo poziomów glukozy u ponad 50 000 osób i odkrył dziewięć nowych, dotychczas nie znanych wariantów genów, które wpływają na poziom glukozy. Naukowcy zaobserwowali też, że niektóre z nich są związane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

W drugiej pracy Richard Watanabe wraz z zespołem z University of Southern California w Los Angeles badał z kolei poziomy glukozy mierzone po 2 godzinach w teście obciążenia glukozą. Autorzy pracy odkryli trzy nowe warianty genów wpływające na poziom cukru we krwi, z czego jeden pokrywał się z wariantem odpowiedzialnym za poziom glukozy na czczo i zwiększenie ryzyka zachorowania na DM2. KDO

PAP – Nauka w Polsce/kap

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.