Strona domowa > Artykuly > Wykład o cukrzycy

Wykład o cukrzycy

Poleć artykuł

Cukrzyca zwana inaczej pandemią XXI wieku zagraża coraz większej ilości osób. Zapadalność na nią pogłębia otyłość, złe odżywianie i siedzący tryb życia. O tym co zrobić, żeby nie zachorować opowiada dr Irena Szykowna, ordynator Oddziału Diabetologicznego w MCZ Lubin.

 

Nasz Lubin: Jakie są rodzaje cukrzycy?
dr Irena Szykowna: Generalnie cukrzyca dzielona jest na cztery typy: cukrzycę typu I, II i inne cukrzyce. Do pozostałych zaliczamy cukrzyce, które występują w ciąży, lub będące efektem innych zaburzeń narządów wydzielających hormony. Najczęściej występuje cukrzyca typu I.

NL: Czym się ona charakteryzuje?
ISz: Charakteryzuje się ona brakiem insuliny wytrawnej przez organizm. Niezbędne jest wtedy podawanie jej dożylnie poprzez wstrzykiwanie. Nazywa się to insulinoterapią. Typ II często traktowany jest przez pacjentów z pobłażliwością. Uważają oni, że przyjmowanie tabletek jest jedynym warunkiem do spełnienia. Tymczasem należy bardzo dokładnie przestrzegać diety. Pojęcie dieta to nic innego jak zdrowe odżywianie, którego każdy z nas powinien przestrzegać. Istnieją także przypadki cukrzycy typu II, w których łączy się kurację insulinową z tabletkami.

NL: Jakie są pierwsze objawy cukrzycy?
ISz: Objawy cukrzycy pojawiają się w zależności od jej rodzaju i są bardzo mało znane. Mija dużo czasu, zanim rodzice zorientują się, że ich dziecko cierpi na cukrzycę. Uważam, że powinno się więcej o tym mówić. Pierwszym na jaki należy zwrócić uwagę jest wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, swędzie w okolicach narządów płciowych oraz chroniczne zmęczenie i podwyższona ilość cukru we krwi. Często są one mylone z objawami przepracowania.

{

NL: O czym pacjent musi pamiętać?
ISz: Musi dążyć do jak najlepszych poziomów cukru. Jego poziom w dużej mierze zależy o wieku w jakim się on znajduje. U osób młodych powinno by to 80-120mg% na czczo, do 180mg% godzina po posiłku, do 160mg% dwie godziny po posiłku, oraz 80-135mg%przed posiłkiem. Osoby starsze, zwłaszcza powyżej 70 roku życia mają prawo mięć nieco wyższe poziomy.

NL: I to wszystko?
ISz: Cukrzyca to nie tylko poziomy cukru, ale także właściwy poziom ciśnienia tętniczego wynoszący 130/80 mmHg. Równie ważne są też parametry gospodarki lipidowej.

NL: Co one oznaczają?
ISz: Są to tak zwane cholesterole a w szczególności zły cholesterol. Jego ilość powinna być jak najniższa. Brane pod uwag są także inne schorzenia, występujące w organizmie. Obowiązkiem chorego jest także dbanie o prawidłową masę ciała.

NL: Dlaczego jest to tak ważne?
ISz: Ponieważ osoby z nadwagą mają najczęściej powikłania naczyniowe i może dojść do tzw. insulinooporności. Jest to bardzo ciężkie zjawisko, które powoduje, że tkanka brzuszna nie pozwala zadziałać insulinie. Chory nie powinien także palić papierosów, ani pic alkoholu w dużych ilościach, bo chociaż w pierwszej fazie powoduje on obniżenie cukru to później znacznie go podnosi. Powoduje również insulinooporność.

NL: Wkrótce rozpoczną się święta, co wtedy należy zrobić, żeby sobie nie zaszkodzić?
ISz: Zawsze tłumaczę moim pacjentom, żeby pili wino do posiłków, aby uniknąć spadku cukru w pierwszej fazie i muszą to być naprawdę niewielkie ilości.

NL: Jakie jest zadnie insuliny?
ISz: Insulinę można porównać do klucza, który otwiera zamek. Jeśli zamek nie zostanie otwarty inne substancje nie będą mogły wejść.

NL: Co możemy zrobić, żeby nie zachorować?
ISz: Na pewno powinniśmy się zdrowo odżywiać, bo gdybyśmy tego przestrzegali to było by zdecydowanie mniej schroń w tym cukrzycy typu II. W okresie świątecznym pamiętajmy o tym, żeby wstać od stołu i pójść na spacer, aby spalić nagromadzone kalorie.

Karolina Wojciechowska

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.