Strona domowa > Dieta cukrzycowa > Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna charakteryzująca się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, będącym wynikiem zaburzeń działania insuliny. W Polsce na cukrzycę choruje ponad 2 mln osób. Podstawą profilaktyki i skomplikowanego leczenia tej choroby są modyfikacje żywieniowe. Stosowanie odpowiedniej diety może znacznie zmniejszyć objawy cukrzycy, opóźnić jej rozwój i zapewnić lepszą jakość życia choremu.

Wyróżnia się dwie podstawowe postacie choroby, nazwane cukrzycą typu I i cukrzycą typu II, która stanowi 90% wszystkich przypadków. Dobrze udokumentowany jest związek cukrzycy typu II ze stylem życia, dietą czy masą ciała. Otyłość trzykrotnie zwiększa ryzyko choroby. Cukrzycę diagnozujemy na podstawie badań biochemicznych, określając glikemię, czyli poziom cukru we krwi. Wynik powyżej 200mg/dl (niezależnie od pory ostatniego posiłku) zazwyczaj jest podstawą do rozpoznania choroby.

Energetyczność diety

Ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia powinna być adekwatna do potrzeb organizmu, odpowiadać jego zapotrzebowaniu wynikającemu z podstawowej przemiany materii, jak również aktywności fizycznej. Organizm kobiety w zależności od poziomu aktywności i masy ciała potrzebuje średnio 1500-3000 kcal na dobę, organizm mężczyzny 1800-3800 kcal. Należy pamiętać, że zarówno nadmiar, jak i niedobór pożywienia jest niewskazany i może być przyczyną różnych powikłań. Nadmiar kalorii prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi oraz do otyłości, niedobór może być przyczyną niedocukrzenia.

Osobom z nadwagą i otyłością zaleca się redukcję spożywanych kalorii (o 500-1000 kcal) tak, by ubytek masy ciała był na poziomie 0,5-1 kg na tydzień. Zazwyczaj diety dla pacjentek układa się na 1000-1500 kcal, a dla pacjentów 1200-1800 kcal. Normalizacja masy ciała ma istotny wpływ na gospodarkę insuliny w organizmie, jak również zwiększa działanie doustnych leków przeciwcukrzycowych.

U osób chorych na cukrzyce niewskazane jest stosowanie wszelkich głodówek i restrykcyjnych diet ubogowęglowodanowych. Występujące czasami przy cukrzycy (zazwyczaj typu I) niedożywienie należy zredukować stosując dietę o energetyczności o ok. 500 kcal wyższej od dziennego zapotrzebowania, pamiętając o odpowiednim jej składzie.

cdn.

Małgorzata Krukowska

kobieta.wp.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.