Strona domowa > Porady > Dobre rady – To zrób koniecznie

Dobre rady – To zrób koniecznie

Poleć artykuł

Każdy z nas musi jeść.. Ale cukrzyk powinien być szczególnie ostrozny. Jedzmy regularne posiłki, zwłaszcza śniadania, to bardzo ważne

 

* Jedz częściej, ale mniej – najlepiej 4–5 małych posiłków dziennie. Wraz z mniejszymi porcjami do krwi przedostają się niewielkie i łatwe do „zagospodarowania” dawki glukozy.* Kontroluj ilość tłuszczu w diecie. Wybieraj chude mięso i wędliny drobiowe oraz ryby morskie. Unikaj tłuszczów zwierzęcych. Do sałatek i surówek zamiast majonezu i śmietany używaj oliwy i olejów roślinnych. Podwyższony poziom cukru we krwi wpływa na wzrost poziomu lipidów, a to może zwiększyć ryzyko miażdżycy, chorób serca i układu krążenia.

* Zmień sposób przygotowywania posiłków. Makaron podawaj al dente (czyli ugotowany na półtwardo), a ryż i kasze gotuj na sypko. Trawisz je wtedy dłużej, dzięki temu poziom glukozy we krwi podnosi się łagodnie i wolno.

* Warzywa jedz na surowo lub gotuj krótko, najlepiej na parze. Unikaj długiego gotowania w dużej ilości wody. Rozgotowane i miękkie warzywa szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, np. marchewka z groszkiem. Osoby starsze, które mają problemy z gryzieniem twardych surowych warzyw, powinny je zetrzeć na tarce.

* Wzbogać jadłospis w chudy ser twarogowy i mleczne napoje fermentowane (jogurt naturalny, kefir, maślanka). Dostarczają sporo witaminy B2, a przy tym mają mniej laktozy (cukier mlekowy składa się z glukozy i galaktozy) niż mleko. Od czasu do czasu możesz zjeść 1–2 plasterki żółtego sera, który prawie wcale nie zawiera laktozy.

* Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedz kromkę razowca z łyżeczką niskosłodzonego dżemu lub owoce. Unikaj słodyczy, nawet tych przeznaczonych dla diabetyków. Cukier zastąpiono w nich słodzikami, ale jak niemal wszystkie łakocie zawierają one dużo tłuszczu (jest on bowiem nośnikiem smaku). Jeśli lubisz słodki smak, zamiast cukru używaj słodzików.

za:.poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.