Strona domowa > Artykuly > Jeszcze o cofaniu się cukrzycy przy żywieniu optymalnym

Jeszcze o cofaniu się cukrzycy przy żywieniu optymalnym

Poleć artykuł

Ponad 30 lat temu dr Jan Kwaśniewski zalecając żywienie optymalne, wyleczył z cukrzycy pierwszych chorych. Wyleczenia z cukrzycy wpisywano wtedy do „Księgi Cudów”. Dr Jan Kwaśniewski wyjaśniał, że u podstaw cofania się cukrzycy i innych chorób leży żywienie z optymalnymi proporcjami między białkiem, tłuszczem i węglowodanami, ustalone w oparciu o wiedzę biochemiczną. Strach przed tłuszczem i cholesterolem, nieuzasadniony przecież, spowodował, że tylko kilka tysięcy chorych na cukrzycę uwolniło się od choroby, przechodząc na żywienie optymalne.

 

Ciągle jest nadzieja na cofnięcie się cukrzycy u 90% chorych, gdyby odważyli się zastosować ten ozdrowieńczy model żywienia Po zweryfikowaniu żywienia optymalnego przez Poznański Uniwersytet Medyczny w latach 2006-2010 okazało się, że żywienie optymalne nie powoduje nadwagi, nie zakwasza organizmu, nie grozi miażdżycą ani zawałem serca, odwrotnie, chroni organizm przed otyłością i jej następstwami, czyli przed chorobami cywilizacyjnymi.

Naukowcy udowodnili, że nadwadze i otyłości towarzyszy stres oksydacyjny, który polega na obniżeniu stężenia ustrojowych przeciwutleniaczy, przez co do głosu dochodzą wolne rodniki uszkadzając komórki różnych narządów (w tym komórki beta w trzustce), DNA w jądrach komórkowych, mitochondria czyli komórkowe elektrownie, wytwarzające energię dla organizmu. Niewinna nadwaga okazała się w świetle badań naukowych zwiastunem groźnych chorób. Nie u wszystkich chorych cukrzyca może się cofnąć całkowicie. Przy znacznym uszkodzeniu komórek beta w trzustce można liczyć tylko na poprawę stanu zdrowia i na przeciwdziałanie powikłaniom cukrzycy.

Z uniknięcia powikłań cukrzycy nie należy rezygnować, bo są równie przykre jak sama choroba. Chcę przytoczyć przykład cofnięcia się cukrzycy u p.Władysława B. z Jarocina, który leczył się od 28 lat. Przez 18 lat przyjmował duże dawki insuliny (do 40 jednostek dziennie), po czym przeszedł na żywienie optymalne i zmniejszył o połowę ilość wstrzykiwanej codziennie insuliny. Aktualnie, od dwóch tygodni (dokładnie od 10 sierpnia 2011 r), po skorygowaniu przez lekarza diety optymalnej całkowicie odstawił insulinę. Takie przypadki budzą nadzieję na wyleczenie z cukrzycy większej ilości chorych, niż szacunkowe 90%. Wykryte w toku badań nad żywieniem optymalnym niedobory lub nadwyżki minerałów czy witamin są nietrudne do wyrównania przy opracowywaniu optymalnych jadłospisów.

Tradycyjne żywienie z dużą ilością węglowodanów, przy którym łatwo nabywa się nadwagi nigdy nie było poddane kompleksowym badaniom, a wiadomo, że występują w nim niedobory witamin i minerałów. Dla tych wszystkich, którzy chcieliby się uwolnić od cukrzycy przypominam radę, aby żywienia optymalnego uczyli się pod opieką lekarza. Tylko lekarz najlepiej podpowie, w którym momencie i w jaki sposób ograniczyć stosowane leki lub je odstawić. Poradnik na temat żywienia optymalnego znajduje się na stronie : www.bezchorob-ksiazka.pl

Wanda Sławek

więcej:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.