Strona domowa > Porady > Przepis na chleb orkiszowo – żytni na naturalnym zakwasie

Przepis na chleb orkiszowo – żytni na naturalnym zakwasie

Poleć artykuł

Zakwas do chleba:
Zakwas przygotowujemy w większym glinianym naczyniu lub słoiku pojemności 1 litra, najlepiej aby zakwas dojrzewał w ciepłym miejscu.


I dzień – do pół szklanki letniej wody dodajemy żytnią mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i konsystencji gęstej śmietany.
II dzień – dodajemy do tego zakwasu 2 łyżki mąki żytniej i trochę wody do konsystencji gęstej śmietany
III dzień – jw.
Na czwarty dzień zakwas jest gotowy do wypieku chleba.
Można dwie łyżki tego zakwasu przeznaczyć na kolejny wypiek, trzeba przechowywać go w lodówce, przed kolejnym wypiekiem wystarczy dodać do tego 2 łyżki mąki i trochę wody, w drugi dzień to samo i na trzeci dzień można piec chleb, wykorzystując ten sposób zyskujemy na czasie.

przepis na chleb:
5 szklanek mąki orkiszowej (np. typ 2000)
2 szklanki mąki żytniej chlebowej, razowej (np. typ720)
ok. 2 szklanki mąki pszennej (np. typ 650)
2 łyżki soli
5 szklanek lekko ciepłej wody
można wg. upodobań dodać ziarno dyni, słonecznika, lnu, płatki zbóż, kminek.

Według potrzeb, czy upodobań – wraz z doświadczeniem można wprowadzać inne rodzaje mąki.
Przepis ten jest wypróbowany na prostokątną blaszkę o wymiarach 20x30cm.

Wodę wlać do jakiegoś większego naczynia do wyrabiania ciasta, dodać sól i zakwas, następnie dodając mąkę (żytnią i orkiszową) łączymy wszystkie składniki mieszając np. drewnianą łyżką lub ręką do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Ciasto wykładamy do natłuszczonej wcześniej blaszki, dno blaszki można posypać np. ziarnem słonecznika, lnu itp.
Najlepiej chleb zrobić wieczorem, odstawić na noc (10 – 12 godz.) i upiec po wyrośnięciu do wysokości brzegów blaszki z rana.
Jeśli chleb mało wyrósł, można go włożyć do lekko nagrzanego (ciepłego) piekarnika aż podrośnie.
Pieczemy w 200 st. przez 15 min, następnie w 180 st. przez ok. 1,5 godz.
Po upieczeniu chleb „umyć” wodą.

P.S.
Wygodnym i dość oszczędnym sposobem jest możliwość zakupu wszelakich mąk poprzez „allegro”.
Polecam niżej wymienioną literaturę z dziedziny medycyny naturalnej, można w niej znaleźć nigdzie indziej nie spotykane ciekawostki dotyczące nas samych – naszego zdrowia.
Józef Słonecki „Zdrowie na własne życzenie”cz.1 i 2.
Andrzej Janus „Postawiłem na zdrowie”.
Józef Słonecki „Mikstura oczyszczająca przeciwko chorobom XXIw.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.