Chcę nawiązać do artykułu Anny Błońskiej pt. „Chorym z cukrzycą typu 2 służy dieta wysokotłuszczowa?”, na temat 2-letniego studium stosowania diety wysokotłuszczowej i zarazem nisko węglowodanowej w leczeniu cukrzycy. Eksperyment przeprowadzili dwaj badacze Hans Guldbrand i Fredrik Nystrom na Uniwersytecie w Linkoping, uzyskując pozytywne efekty w stabilizowaniu poziomu cukru u chorych z cukrzycą typu 2. Zaobserwowali też, że tłusta dieta ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, zwiększa mianowicie ilość „dobrego” HDL w stosunku do „niedobrego” LDL.
Inni naukowcy dowiedli już wcześniej, że tłusta dieta nie szkodzi organizmowi, bowiem cholesterol ze zjadanych potraw nie ma wpływu na jego poziom we krwi, nie jest też przyczyną miażdżycy, a strawione w jelicie tłuszcze nie obciążają pracą wątroby, bo omijając wątrobę przechodzą poprzez układ chłonny do krwi.
Nie zapominajmy jednakże, że twórcą diety wysokotłuszczowej i zarazem nisko węglowodanowej z optymalną ilością białka, tłuszczu i węglowodanów w dziennej racji pokarmowej jest polski lekarz dr Jan Kwaśniewski. Za lecznicze efekty w stosowaniu diety optymalnej lekarze austriaccy zgłosili dr Jana Kwaśniewskiego do NAGRODY NOBLA w dziedzinie medycyny (1999 r.). Pierwszych chorych na cukrzycę dr Jan Kwaśniewski wyleczył około 40 lat temu. Od tej pory tysiące chorych wyleczyło się z tej choroby stosując optymalny model żywienia. Niestety chorych na cukrzycę mamy ciągle około 2,5 miliona i 5 – 6 milionów zagrożonych tą chorobą. Część chorych uczyła się żywienia optymalnego w pensjonatach z żywieniem optymalnym pod opieką lekarzy i doradców żywieniowych. Wielu jednakże chorych leczyło się w domu, zapoznając się uprzednio z zasadami żywienia optymalnego i korzystając z podpowiedzi lekarzy i doradców żywieniowych
Spójrzmy oczami wyobraźni w niedaleką przyszłość i zobaczmy wyleczonych z cukrzycy Polaków dzięki zastosowaniu diety wysokotłuszczowej zweryfikowanej nie tylko przez naukowców z Uniwersytetu w Linkoping , ale też przez zespół lekarzy z Poznańskiego Uniwersytetu Medycznego. Badania nad żywieniem optymalnym prowadzone przez Poznański Uniwersytet Medyczny trwały 4 lata (2006 2010) i przyniosły rewelacyjne wyniki. Stwierdzono, że tłusta dieta nie powoduje nadwagi, nie zakwasza organizmu, chroni przed stresem oksydacyjnym, przed nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą… Ujawnione w toku badań negatywy w postaci niedoborów czy nadwyżek niektórych witamin i minerałów okazały się nietrudne do usunięcia. Są już opracowane przykładowe jadłospisy optymalne z uwzględnieniem wyników badań nad tym modelem żywienia.
Żywienia optymalnego można się nauczyć czytając książki dr Jana Kwaśniewskiego, uczestnicząc w spotkaniach terenowych KLUBÓW OPTYMALNYCH lub korzystając z instruktażu zawartego w poradniku pt.”Co każdy z nas powinien wiedzieć o żywieniu optymalnym”. W powyższym poradniku, w rozdziale pt. „Żywienia optymalnego można się łatwo nauczyć” są przykłady przekształcania potraw tradycyjnych w optymalne. Nie lubiący liczenia mogą korzystać z przykładowych jadłospisów z gotowymi wyliczeniami składników pokarmowych. Optymalnie żywię się już 16 rok, jestem zdrowa, mam certyfikat doradcy żywieniowego i w ramach wolontariatu podpowiadam, jak unikać błędów w żywieniu optymalnym. Można do mnie zadzwonić lub napisać maila. Tel.: 510 054 490. Email : wanda.slawek@op.pl
Wanda Sławek