Strona domowa > Artykuly > Jaki ryż jest zdrowy w cukrzycy?

Jaki ryż jest zdrowy w cukrzycy?

Poleć artykuł

W zależności od rodzaju spożywanego przez nas ryżu możemy zmniejszyć lub zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – donosi internetowe wydanie „Archives of Internal Medicine”

Według zaleceń dietetyków przynajmniej połowa spożywanych przez nas węglowodanów powinna pochodzić z ziaren zbóż. Coraz częściej w naszych kuchniach miejsce ziemniaków czy białego pieczywa zajmuje więc zdrowszy ryż. Ale jaki rodzaj ryżu jest zdrowy, a jaki lepiej jeść z umiarem?

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przeanalizowali dane pochodzące od ponad 150 tys. kobiet i prawie 40 tys. mężczyzn w poszukiwaniu związku między rodzajem spożywanego zboża a ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

Okazało się, że jedzenie tygodniowo pięciu lub więcej porcji białego ryżu zwiększa ryzyko cukrzycy, podczas gdy jedzenie co najmniej dwóch porcji brązowego ryżu zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania. Najskuteczniej przed cukrzycą chroni natomiast spożywanie niełuskanej pszenicy i jęczmienia.

Według naukowców spożywanie oczyszczonych ziaren zbóż powoduje zbyt szybki wzrost poziomu glukozy w naszym organizmie, co może sprzyjać rozwojowi cukrzycy. Tymczasem niełuskane zboża uwalniają cukier stopniowo, dzięki czemu unikamy gwałtownych wahań poziomu glukozy. Ponadto w przeciwieństwie do oczyszczonego ziarna niełuskane zboża są cennym źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Źródło: Gazeta Wyborcza/Jaki ryż jest zdrowy?/ola

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.