Jednak pojawia się coraz więcej badań potwierdzających pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. Ile wiemy o kawie?
Przede wszystkim umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
Cukrzyca jest jedną z poważniejszych chorób cywilizacyjnych i zbiera coraz większe żniwo. Kawa w diecie cukrzyka uznawana jest za element hamujący apetyt.
Badania wykazują, że spożywanie 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza o 25% ryzyko zachorowania. W grę wchodzi tu zarówno kawa bezkofeinowa jak i ta z zawartością kofeiny. Kawa ma chronić przed cukrzycą w większym stopniu kobiety niż mężczyzn.
Składniki kawy odgrywają podobno kluczową rolę w równowadze glukozy w organizmie, a także mogą poprawić wrażliwość na insulinę.
Niemniej jednak podstawowym sposobem zapobiegania cukrzycy jest wykonywanie ćwiczeń i dieta. W świetle popularności picia kawy i wysokiego współczynnika zachorowalności na cukrzycę typu 2 wśród
dorosłych, odkrycie to może mieć duże znaczenie dla zdrowia publicznego.