Strona domowa > Artykuly > Kawa a cukrzyca

Kawa a cukrzyca

Poleć artykuł
Kawa uznawana jest za dość kontrowersyjny element diety, z reguły myślimy o niej negatywnie. Aktualne są spory na temat, czy kawa szkodzi, czy pomaga.

Jednak pojawia się coraz więcej badań potwierdzających pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie. Ile wiemy o kawie?

Przede wszystkim umiarkowane spożycie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

Cukrzyca jest jedną z poważniejszych chorób cywilizacyjnych i zbiera coraz większe żniwo. Kawa w diecie cukrzyka uznawana jest za element hamujący apetyt.

Badania wykazują, że spożywanie 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza o 25% ryzyko zachorowania. W grę wchodzi tu zarówno kawa bezkofeinowa jak i ta z zawartością kofeiny. Kawa ma chronić przed cukrzycą w większym stopniu kobiety niż mężczyzn.

Składniki kawy odgrywają podobno kluczową rolę w równowadze glukozy w organizmie, a także mogą poprawić wrażliwość na insulinę.

Niemniej jednak podstawowym sposobem zapobiegania cukrzycy jest wykonywanie ćwiczeń i dieta. W świetle popularności picia kawy i wysokiego współczynnika zachorowalności na cukrzycę typu 2 wśród
dorosłych, odkrycie to może mieć duże znaczenie dla zdrowia publicznego.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.