Strona domowa > Artykuly > Tłuszcz ryb chroni przed cukrzycą?

Tłuszcz ryb chroni przed cukrzycą?

Poleć artykuł

Uczeni z Harvard School of Public Health odkryli, że suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają poziom hormonu zwanego adiponektyną, które jest związany z wrażliwością na insulinę. Wyższy poziom tego hormonu we krwi ma również wpływ na mniejsze ryzyko chorób serca.

 

Naukowcy przeanalizowali 14 badań klinicznych z łącznym udziałem ponad 1300 uczestników podzielonych na dwie grupy, z których jedna otrzymywała suplementy z tłuszczem z ryb, a drugiej podawano placebo w postaci oliwy z oliwek lub leju słonecznikowego w odpowiedniej formie.

Wśród osób leczonych rybim tłuszczem poziom adiponektyny wzrósł o 0,37 mikrogramów na mililitr krwi. Hormon ten odgrywa korzystną rolę w procesach, które wpływają na przemianę materii, takich jak regulacja poziomu cukru we krwi i stany zapalne.

Wyższy poziom adiponektyny we krwi powiązano z niższym ryzykiem cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca, wskazują autorzy analiz. Jednocześnie zaznaczają jednak, że wpływ kwasów omega-3 na metabolizm glukozy i rozwój cukrzycy typu 2 pozostaje niejasny.

Dobrym naturalnym źródłem kwasów omega-3 są m. in. łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, halibut, dorsz, skorupiaki, oliwa z oliwek, olej rzepakowy.

Wyniki badań opublikowano w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

źródło: Senior.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.