Strona domowa > Artykuly > Witamina D a cukrzyca

Witamina D a cukrzyca

Poleć artykuł

Przeprowadzone niedawno analizy wcześniejszych badań wykazały, iż istnieje znaczący związek między niskim poziomem spożywania wapnia, witaminy D lub produktów nabiałowych a cukrzycą typu 2.

 

 

Z nowych badań opublikowanych w British Journal of Nutrition wynika, że witamina D przynosi poprawę u kobiet z insulinoopornością. Testom poddano 81 kobiet w wieku 23 -68 lat z Azji Południowej, u których zdiagnozowano insulinooporność. Losowo wybranym pacjentkom przez okres sześciu miesięcy podawano 100 mikrogramów (4 000 IU) witaminy D3 na dobę, pozostałe panie otrzymywały placebo.

Jak informują uczeni, pod koniec drugiej fazy badania u kobiet zażywających witaminę D znacznie poprawiła się wrażliwość na insulinę, ponadto zmniejszyło się stężenie insuliny na czczo w porównaniu z grupą biorącą placebo.

Wskazując znaczenie zwiększenia dziennej dawki witaminy D, uczeni podkreślili, że niedostateczny poziom tej substancji wynika z nieodpowiedniego stylu życia i diety. Ustalono, że optymalny poziom witaminy D we krwi to 125 nmol / L (50 ng / ml). pOżadane wyniki zaobserwowano już u kobiet, które miały we krwi ilość witaminy D na poziomie 80 -119 nanomoli na litr.

oprac.: Senior.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.