Strona domowa > Artykuly > 6 milionów Polaków nie musi być zagrożonych cukrzycą typu 2

6 milionów Polaków nie musi być zagrożonych cukrzycą typu 2

Poleć artykuł

Polacy zagrożeni cukrzycą typu 2 to głównie osoby z grupy ryzyka, dotknięte nadwagą i otyłością. Wszystkich zagrożonych chorobami cywilizacyjnymi, w tym cukrzycą typu 2 może uratować otwartość na zdrowy sposób żywienia i odwaga bardziej aktywnego uczestniczenia w obronie własnego zdrowia. Najzdrowszym modelem żywienia okazało się zweryfikowane przez Poznański Uniwersytet Medyczny żywienie optymalne dr Jana Kwaśniewskiego.

Żywienie optymalne nie powoduje nadwagi! Jest też najlepszą dietą odchudzającą, bez głodowania, bez suplementów i leków, bez obaw o zmarszczki na twarzy i o nawrót otyłości. Na czas zrzucania nadwagi zmniejsza się w optymalnych jadłospisach ilość tłuszczu i w ten prosty sposób skłania się organizm do spalania zapasów z własnej tkanki tłuszczowej.

Ostatnio naliczono 500 różnych sposobów żywienia na świecie. Wśród tej mnogości diet jest też nasze tradycyjne żywienie z dużą ilością węglowodanów, przy którym prawie połowa społeczeństwa cierpi na nadwagę i otyłość, 2,5 miliona choruje na cukrzycę, 6 milionów zagrożonych jest cukrzycą typu 2, o innych chorobach cywilizacyjnych nie wspominając.

Aktualnie dwa sposoby żywienia mają ozdrowieńczy charakter. Jest to dieta niskowęglowodanowa austriackiego lekarza dr Wolfanga Lutza i żywienie optymalne dr Jana Kwaśniewskiego. Dr W. Lutz uznał, że dr Jan Kwaśniewski uzyskuje lepsze efekty lecznicze stosując żywienie optymalne, niż on sam zalecając chorym dietę niskowęglowodanową. Lekarze austriaccy zgłosili kandydaturę dr Jana Kwaśniewskiego do Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny.

Wokół żywienia optymalnego narosło sporo mitów. Mity okazały się bezpodstawne i zostały obalone w toku badań przeprowadzonych w latach 2006-2010 przez Poznański Uniwersytet Medyczny. Najtrudniejszy do przezwyciężenia był mit o szkodliwości tłuszczu dla wątroby. Warto zatem wiedzieć, że naukowcy-autorzy BIOCHEMII HARPERA (wyd.VI 2008 s.580) piszą, iż długołańcuchowe wysokowartościowe tłuszcze po strawieniu w przewodzie pokarmowym omijają wątrobę kierując się przez układ chłonny do krwi.

Wątroba odpoczywa, w związku z czym ma większe możliwości usuwania toksyn i odpadów z organizmu. Organizm uwolniony od toksyn szybciej się regeneruje i dłużej zachowuje młodość. 15 lat temu odważyłam się przejść na żywienie optymalne, ciągle tak się żywię, jestem zdrowa, bez nadwagi, bez dolegliwości. Od 12 lat śledzę literaturę medyczną na temat żywienia i zapobiegania chorobom. Napisałam książkę o charakterze poradnika pt."Co każdy z nas powinien wiedzieć o żywieniu optymalnym". Posiadam certyfikat doradcy żywieniowego, gratis podpowiadam, jak unikać błędów w żywieniu optymalnym, tel.: +48510054490.

Więcej o książce na stronie: www.bezchorob-ksiazka.pl Osobom, które chciałyby się uwolnić od cukrzycy już teraz podpowiadam, aby żywienia optymalnego uczyły się pod opieką lekarza. Dlaczego? Bowiem żywienie optymalne powoduje cofanie się cukrzycy, czyli stabilizowanie się cukru we krwi na fizjologicznym poziomie i tylko lekarz może zadecydować, w którym momencie należy odstawić lek lub zacząć zmniejszać jego dawkę.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.