Strona domowa > Artykuly > Co to jest WW? (wymiennik węglowodanowy)

Co to jest WW? (wymiennik węglowodanowy)

Poleć artykuł

Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stosowane w diabetologii. Określa ono ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie, zgodnie z zasadą: 1 WW = 10g węglowodanów zawartych w danym produkcie.


 

Zawartość węglowodanów w poszczególnych posiłkach powinna być utrzymana na równym poziomie i do uzyskania tego efektu stosuje się właśnie wymiennik węglowodanowy. Korzystając z tablic WW można wymienić produkty zawarte w jadłospisie na inne, z tej samej grupy produktowej, np.: warzywa na inne warzywa.

Cukrzyca – dieta

Po pierwsze, po konsultacji z lekarzem i dietetyczką ustalamy indywidualną dla nas dietę. Powinna ona uwzględniać zarówno nasz tryb życia, jak i upodobania – w miarę możliwości, oczywiście. Jeżeli nasza dieta została przykładowo ustalona na poziomie 1800 kcal dziennie, to musimy pamiętać, że ok. 50% kalorii powinno pochodzić właśnie z węglowodanów, czyli:

50% * 1800 kcal = 900 kcal
Nie można nie wspomnieć o energii dostarczanej przez 1 g węglowodanów:
1g węglowodanów = 4 kcal
Xg węglowodanów dziennego zapotrzebowania = 900 kcal
Po rozwiązaniu prostego rówanania:
Xg = 1g * 900 kcal / 4 kcal
Dzienna dawka węglowodanów przewidziana w diecie to: 225g.
Aby przeliczyć uzyskany w gramach wynik na wymiennik węglowodanowy, należy go podzielić przez 10 (pamiętając o zasadzie, że 1 WW = 10g). W tym wypadku:
225g = 22,5 WW

Zawartość węglowodanów w produktach

Większość producentów żywności podaje zawartość węglowodanów w produkcie, więc policzenie ile WW zamierzamy spożyć nie jest skomplikowane. Problem pojawia się w przypadku owoców, warzyw, pieczywa i kasz, gdyż konieczne jest ich ważenie i obliczanie wymiennika węglowodanowego z tablic, co wymaga dokładności, cierpliwości i wagi kuchennej. Poniżej przedstawiamy tabele wymienników węglowodanowych z problematycznymi produktami. Znajdują się w nich zarówno masy produktów w gramach, dla tych którzy wagę kuchenną posiadają, oraz miara ilościowa – dla tych którzy muszą określać ilość produktu „na oko”.

Tabela wymienników węglowodanowych nr 1 – Owoce i warzywa

Nazwa produktu
Masa produktu (g) zawierająca 1 WW
Miara produktu
Truskawka
 
160
dziesięć sztuk
Morele
80
dwie sztuki
Jabłka
100
jedno, średniej wielkości
Gruszki
100
jedna mała
Banany
70
1/3 sztuki
Mandarynki
150
dwie sztuki
Brzoskwinie
100
jedna sztuka
Pomarańcze
140
1 średnia sztuka
Arbuz
160
1 porcja
Czarne jagody
100
2/3 szklanki
Cytryna
300
dwie sztuki
Czarna porzeczka
160
1 szklanka
Czerwona porzeczka
150
1 szklanka
Czereśnie
90
20 sztuk
Maliny
140
1 szklanka
Fasolka zielona
100
½ szklanki
Groszek zielony
80
½ szklanki
Groszek konserwowy
80
80 g
Pomidor
400
pięć, średnich sztuk
Kapusta biała
200
sześć liści
Kapusta czerwona
200
sześć liści
Szpinak
170
dwie porcje
Szparagi
1000
czterdziści sztuk
Por
200
dwie średnie sztuki
Seler
160
½ sztuki
Papryka
125
jedna sztuka
Ogórek
500
pięć, średnich sztuk
Marchew
100
dwie, średnie sztuki
Kalafior
500
jedna, średnia sztuka
Cebula
120
dwie sztuki
Buraki
160
dwie, średnie sztuki
Ziemniaki
65
jedna sztuka

 Tabela nr 2 – Zboża, pieczywo, ciasta i słodycze

Nazwa produktu
Masa produktu (g) zawierająca 1 WW
Miara produktu
Płatki kukurydziane
15
trzy czubate łyżki stołowe
Płatki owsiane
24
cztery łyżki stołowe
Ryż (suchy)
20
dwie łyżki stołowe
Kasza jęczmienna (ugotowana)
20
jedna płaska łyżka stołowa
Kasza gryczana
16
jedna płaska łyżka stołowa
Makaron (ugotowany)
40
jedna mała porcja
Mąka pszenna
15
jedna łyżka stołowa
Mąka żytnia
20
1,5 płaskiej łyżki stołowej
Chleb pszenny (tostowy)
25
jedna kromka
Chleb typu Graham
20
jedna kromka
Chleb razowy
25
jedna kromka o grubości ok 0,5 cm
Chleb i bułki białe
20
jedna kromka lub pół bułki
Pumpernikiel
25
½ kromki
Pieczywo chrupkie
15
1½ kromki
Krakersy
15
trzy sztuki
Paluszki
15
15 sztuk
Suchary
15
1½ sztuki
Chipsy
30
mała paczka o wadze 30g
Ciasto drożdżowe
30
jedna mała porcja
Biszkopt
30
jedna mała porcja
Pączki
25
½ sztuki
Czekolada
15
jeden kubeczek
Miód
15
jedna łyżeczka
Mars, Snickers etc.
16
1/3 batona

Tabela nr 3 – Mleko i jego przetwory 

Nazwa produktu
Masa produktu (g) zawierająca 1 WW
Miara produktu
Mleko 0,5%
250
jedna szklanka
Mleko 2%
250
jedna szklanka
Mleko 3,2%
250
jedna szklanka
Jogurt (light)
175
jedna porcja
Kefir (light)
250
jedna szklanka
Ser twarogowy chudy
330
12 łyżek
Ser twarogowy półtłusty
330
12 łyżek
Śmietana 18%
250
jeden kubeczek
Serek homogenizowany
250
jeden kubeczek

wiecej http://abccukrzyca.pl/co-to-jest-ww-wymiennik-weglowodanowy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.