Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stosowane w diabetologii. Określa ono ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie, zgodnie z zasadą: 1 WW = 10g węglowodanów zawartych w danym produkcie.
Zawartość węglowodanów w poszczególnych posiłkach powinna być utrzymana na równym poziomie i do uzyskania tego efektu stosuje się właśnie wymiennik węglowodanowy. Korzystając z tablic WW można wymienić produkty zawarte w jadłospisie na inne, z tej samej grupy produktowej, np.: warzywa na inne warzywa.
Cukrzyca – dieta
Po pierwsze, po konsultacji z lekarzem i dietetyczką ustalamy indywidualną dla nas dietę. Powinna ona uwzględniać zarówno nasz tryb życia, jak i upodobania – w miarę możliwości, oczywiście. Jeżeli nasza dieta została przykładowo ustalona na poziomie 1800 kcal dziennie, to musimy pamiętać, że ok. 50% kalorii powinno pochodzić właśnie z węglowodanów, czyli:
50% * 1800 kcal = 900 kcal
Nie można nie wspomnieć o energii dostarczanej przez 1 g węglowodanów:
1g węglowodanów = 4 kcal
Xg węglowodanów dziennego zapotrzebowania = 900 kcal
Po rozwiązaniu prostego rówanania:
Xg = 1g * 900 kcal / 4 kcal
Dzienna dawka węglowodanów przewidziana w diecie to: 225g.
Aby przeliczyć uzyskany w gramach wynik na wymiennik węglowodanowy, należy go podzielić przez 10 (pamiętając o zasadzie, że 1 WW = 10g). W tym wypadku:
225g = 22,5 WW
Zawartość węglowodanów w produktach
Większość producentów żywności podaje zawartość węglowodanów w produkcie, więc policzenie ile WW zamierzamy spożyć nie jest skomplikowane. Problem pojawia się w przypadku owoców, warzyw, pieczywa i kasz, gdyż konieczne jest ich ważenie i obliczanie wymiennika węglowodanowego z tablic, co wymaga dokładności, cierpliwości i wagi kuchennej. Poniżej przedstawiamy tabele wymienników węglowodanowych z problematycznymi produktami. Znajdują się w nich zarówno masy produktów w gramach, dla tych którzy wagę kuchenną posiadają, oraz miara ilościowa – dla tych którzy muszą określać ilość produktu „na oko”.
Tabela wymienników węglowodanowych nr 1 – Owoce i warzywa
Nazwa produktu
|
Masa produktu (g) zawierająca 1 WW
|
Miara produktu
|
Truskawka
|
160
|
dziesięć sztuk
|
Morele
|
80
|
dwie sztuki
|
Jabłka
|
100
|
jedno, średniej wielkości
|
Gruszki
|
100
|
jedna mała
|
Banany
|
70
|
1/3 sztuki
|
Mandarynki
|
150
|
dwie sztuki
|
Brzoskwinie
|
100
|
jedna sztuka
|
Pomarańcze
|
140
|
1 średnia sztuka
|
Arbuz
|
160
|
1 porcja
|
Czarne jagody
|
100
|
2/3 szklanki
|
Cytryna
|
300
|
dwie sztuki
|
Czarna porzeczka
|
160
|
1 szklanka
|
Czerwona porzeczka
|
150
|
1 szklanka
|
Czereśnie
|
90
|
20 sztuk
|
Maliny
|
140
|
1 szklanka
|
Fasolka zielona
|
100
|
½ szklanki
|
Groszek zielony
|
80
|
½ szklanki
|
Groszek konserwowy
|
80
|
80 g
|
Pomidor
|
400
|
pięć, średnich sztuk
|
Kapusta biała
|
200
|
sześć liści
|
Kapusta czerwona
|
200
|
sześć liści
|
Szpinak
|
170
|
dwie porcje
|
Szparagi
|
1000
|
czterdziści sztuk
|
Por
|
200
|
dwie średnie sztuki
|
Seler
|
160
|
½ sztuki
|
Papryka
|
125
|
jedna sztuka
|
Ogórek
|
500
|
pięć, średnich sztuk
|
Marchew
|
100
|
dwie, średnie sztuki
|
Kalafior
|
500
|
jedna, średnia sztuka
|
Cebula
|
120
|
dwie sztuki
|
Buraki
|
160
|
dwie, średnie sztuki
|
Ziemniaki
|
65
|
jedna sztuka
|
Tabela nr 2 – Zboża, pieczywo, ciasta i słodycze
Nazwa produktu
|
Masa produktu (g) zawierająca 1 WW
|
Miara produktu
|
Płatki kukurydziane
|
15
|
trzy czubate łyżki stołowe
|
Płatki owsiane
|
24
|
cztery łyżki stołowe
|
Ryż (suchy)
|
20
|
dwie łyżki stołowe
|
Kasza jęczmienna (ugotowana)
|
20
|
jedna płaska łyżka stołowa
|
Kasza gryczana
|
16
|
jedna płaska łyżka stołowa
|
Makaron (ugotowany)
|
40
|
jedna mała porcja
|
Mąka pszenna
|
15
|
jedna łyżka stołowa
|
Mąka żytnia
|
20
|
1,5 płaskiej łyżki stołowej
|
Chleb pszenny (tostowy)
|
25
|
jedna kromka
|
Chleb typu Graham
|
20
|
jedna kromka
|
Chleb razowy
|
25
|
jedna kromka o grubości ok 0,5 cm
|
Chleb i bułki białe
|
20
|
jedna kromka lub pół bułki
|
Pumpernikiel
|
25
|
½ kromki
|
Pieczywo chrupkie
|
15
|
1½ kromki
|
Krakersy
|
15
|
trzy sztuki
|
Paluszki
|
15
|
15 sztuk
|
Suchary
|
15
|
1½ sztuki
|
Chipsy
|
30
|
mała paczka o wadze 30g
|
Ciasto drożdżowe
|
30
|
jedna mała porcja
|
Biszkopt
|
30
|
jedna mała porcja
|
Pączki
|
25
|
½ sztuki
|
Czekolada
|
15
|
jeden kubeczek
|
Miód
|
15
|
jedna łyżeczka
|
Mars, Snickers etc.
|
16
|
1/3 batona
|
Tabela nr 3 – Mleko i jego przetwory
Nazwa produktu
|
Masa produktu (g) zawierająca 1 WW
|
Miara produktu
|
Mleko 0,5%
|
250
|
jedna szklanka
|
Mleko 2%
|
250
|
jedna szklanka
|
Mleko 3,2%
|
250
|
jedna szklanka
|
Jogurt (light)
|
175
|
jedna porcja
|
Kefir (light)
|
250
|
jedna szklanka
|
Ser twarogowy chudy
|
330
|
12 łyżek
|
Ser twarogowy półtłusty
|
330
|
12 łyżek
|
Śmietana 18%
|
250
|
jeden kubeczek
|
Serek homogenizowany
|
250
|
jeden kubeczek
|
wiecej http://abccukrzyca.pl/co-to-jest-ww-wymiennik-weglowodanowy