Strona domowa > Artykuly > Fast-foody a cukrzyca

Fast-foody a cukrzyca

Poleć artykuł
Ludzie, którzy spożywają fast food zaledwie raz w tygodniu, mają o 20 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu do osób unikających jedzenia produktów tego rodzaju.

U ludzi jedzących fast food dwa-trzy razy w tygodniu prawdopodobieństwo zgonu w wyniku choroby niedokrwiennej serca wzrasta o 50 procent, a do prawie 80 procent rośnie w przypadku spożywających „śmieciowe jedzenie" cztery lub więcej razy w tygodniu. Ponadto taka dieta zwiększa ryzyko również rozwoju cukrzycy typu 2 o 27 proc.

Uczeni z University of Minnesota School of Public Health stwierdzili, że istnieje związek między jedzeniem fast foodów a ryzykiem zespołu metabolicznego.

Na całym świecie na cukrzycę obu typów choruje 350 mln ludzi. Choroba stanowi jeden z najczęstszych powodów umieralności w wymiarze globalnym, zaś badania wykazują, że występuje się niemal wszędzie. Mówi się nawet o swoistej pandemii, szacuje się, że wkrótce cukrzyca będzie największym problemem służby zdrowia w rozlicznych krajach.

Wyniki badań opublikowano w magazynie „Criculation".

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.