Strona domowa > Artykuly > Wygrać z cukrzycą? Tylko przez zamianę żywienia tradycyjnego na optymalne!

Wygrać z cukrzycą? Tylko przez zamianę żywienia tradycyjnego na optymalne!

Poleć artykuł

Sposób żywienia zyskuje coraz większe uznanie w leczeniu cukrzycy. Pojawiła się nowa dieta z niesłychanie małą ilością 600 kcal na dobę, przy której skuteczność leczenia cukrzycy wynosi 64% ( na 11 osób wyleczyło się 7 w ciągu trzech miesięcy).

Donoszą o tym naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu Newcastle. Warto przypomnieć, że już ponad 30 lat temu dr Jan Kwaśniewski wyleczył pierwszych chorych z cukrzycy, stosując optymalny model żywienia. Na podstawie wiedzy biochemicznej dr Jan Kwaśniewski odkrył, że przyczyną cukrzycy jest nieprawidłowy sklad naszych posiłków. Naukowcy brytyjscy nic nie piszą na temat badań nad dietą stosowaną przez nich do leczenia cukrzycy.

Natomiast badania nad żywieniem optymalnym odkrytym przez dr Jana Kwaśniewskiego, prowadzone były przez Poznański Uniwersytet Medyczny cztery lata (2006-2010) i wykazały, że ten model żywienia chroni przed nadwagą, a tym samym chroni przed następstwami nadwagi czyli przed insulino opornością, cukrzycą, miażdżycą. Jest zatem dietą sprawdzoną, mówi się nawet, że jest to najlepiej przebadana dieta świata. Jestem osobą, która od 15 lat sprawdza żywienie optymalne na własnym organizmie, z pozytywnym skutkiem.

Żywienie optymalne nie tylko chroni przed zachorowaniem na cukrzycę, ale co ważne, powoduje cofanie się zaistniałej już choroby. Przy poprawnie stosowanym żywieniu optymalnym cukrzyca cofa się i nie wraca. Naukowcy brytyjscy donoszą, że drastyczna dieta 600 kcal skuteczna jest w 64% przy świeżo zaistniałej chorobie. Natomiast żywienie optymalne pomaga też osobom z długotrwającą cukrzycą, chroni przed powikłaniami, a niekiedy przy 20 – letnim stażu chorobowym prowadzi do pełnego wyleczenia. Jeżeli wysoce gotówkowa dieta znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy, to tym bardziej godne zainteresowania jest smakowite żywienie optymalne, przy którym cukrzyca cofa się w pełni w 90% przypadków.

Subiektywną przeszkodą w przejściu na żywienie optymalne dla niektórych chorych na cukrzycę jest lęk przed tłuszczem i cholesterolem. Warto zatem przypomnieć, że cholesterol nie jest bezpośrednią przyczyną miażdżycy a organizm wchłania z pożywienia tylko tyle cholesterolu ile potrzebuje. Tłuszczu, według prof. dr hab. Jana Hasika, organizm może strawić i przyswoić 4-5 razy tyle, co zjada się obecnie w żywieniu tradycyjnym.

Tłuszcz nie szkodzi wątrobie, bowiem po strawieniu w przewodzie pokarmowym omija wątrobę i trafia poprzez układ chłonny do krwi. Wątroba odpoczywa i w związku z tym sprawniej odtruwa organizm z toksyn i odpadów przemiany materii. Wszystkich, których zmęczy dieta 600 kcal i którym nie pomoże zachęcam do przejścia na zdrowe i smakowite żywienie optymalne. Żywienie optymalne pomoże zawsze, albo spowoduje zupełne cofnięcie się cukrzycy, albo uchroni przed powikłaniami tej nieprzyjaznej choroby. Żywienia optymalnego można się łatwo nauczyć, czytając książki dr Jana Kwaśniewskiego i sięgając do praktycznego poradnika, strona: www.bezchorob-ksiazka.pl

W ramach wolontariatu podpowiadam, jak unikać błędów w żywieniu optymalnym, email: wanda_slawek@interia.pl tel: 510 054 490

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.