Strona domowa > Artykuly > Brak witaminy D ma związek z cukrzycą

Brak witaminy D ma związek z cukrzycą

Poleć artykuł

Niski poziom witaminy D wydaje się sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu II – informuje "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

 

Przeprowadzone przez zespół doktora Micaha Olsona z Texas Southwestern Medical Center w Dallas (USA) badania dotyczące dzieci otyłych i szczupłych wykazały, że otyłości często towarzyszy niedobór witaminy D oraz skłonność do cukrzycy typu II.

Już wcześniejsze prace wykazywały, że niedobory witaminy D mogą się wiązać z częstszym występowaniem chorób serca oraz cukrzycy, choć mechanizm tej zależności pozostaje do wyjaśnienia.

Tym razem naukowcy mierzyli poziom witaminy D, insuliny i cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze i wskaźnik masy ciała (BMI) u 411 otyłych dzieci oraz w kontrolnej grupie ich niemających problemów z otyłością rówieśników. Uczestników badań pytano także o nawyki żywieniowe, na przykład spożywane napoje gazowane, soki czy mleko, owoce i warzywa oraz o to, czy niekiedy nie jedli śniadania.

Jak się okazało, wyższe spożycie soków i napojów gazowanych oraz niejedzenie śniadań sprzyjały niskiemu poziomowi witaminy D. Zdaniem doktora Olsona, dalsze badania powinny wykazać, czy i na ile podawanie witaminy D mogłoby poprawić stan zdrowia otyłych dzieci.

PAP – Nauka w Polsce

pmw/ agt/ bsz

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.