Strona domowa > Artykuly > Truskawki chronią przed cukrzycą i chorobami serca

Truskawki chronią przed cukrzycą i chorobami serca

Poleć artykuł

Truskawki nie tylko są ulubionym przysmakiem kibiców Wimbledonu, ale i korzystnie wpływają na nasz metabolizm – informuje strona internetowa University of Warwick (W. Brytania). Kierowany przez prof. Paula Thornalleya zespół odkrył, że wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie Nrf2, które zwiększa aktywność procesów ochronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki Nrf2 obniża się w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie chorobami serca.

 

Wcześniejsze prace wykazały, że jedzenie truskawek zapobiega podnoszeniu się poziomu cukru we krwi oraz podwyższonemu poziomowi LDL ( czyli "złego cholesterolu"). Jednak po raz pierwszy udało się wykazać, że truskawki aktywnie pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca.

Dalsze badania naukowców z Warwick będą dotyczyły najzdrowszych odmian truskawek, najlepszych sposobów na ich podawanie i przetwarzanie oraz optymalnej wielkości porcji. Profesor Thornalley zalecając dbającym o zdrowie truskawki, przestrzega jednocześnie przed dodawaniem zbyt dużych ilości bitej śmietany.(PAP)
pmw/ agt/: wp.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.