Cukrzyca coraz częściej występuje u kobiet w ciąży. Wczesne wykrycie pozwala uniknąć powikłań. Dla przyszłej matki jest to sygnał do zmiany stylu życia i przestrzegania diety. Mimo iż cukrzyca najczęściej ustępuje po porodzie, to może powrócić w przyszłości.
Wiele kobiet w ciąży nie zdaje sobie nawet sprawy, że ma zły poziom cukry we krwi. Może to prowadzić do niewłaściwego rozwoju płodu. Dlatego tak ważne jest wczesne wykrycie nieprawidłowości, zadbanie o zdrowy styl życia i odpowiednią dietę. Daje to dużą szansę na urodzenie zdrowego dziecka, a choroba zwykle ustępuje po porodzie. Wykrywa się ją poprzez badanie krwi. Leczona nie zagraża ani matce ani dziecku.
– W zasadzie nie ma dokładnych danych, ile osób w Polsce zapadło na te schorzenie – mówi prof. dr hab. Ewa Wender-Ożegowska, z Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. – Jest to ogólny trend światowy, że wraz ze wzrostem epidemii otyłości i cukrzycy typu 2, rośnie również zachorowalność i rozpoznawalność cukrzycy ciążowej, która w zależności od populacji występuje u 6-15 proc. pacjentek. W Polsce szacuje się, że dotyczy ona 6-8 proc. ciężarnych.
Przyczyny
Cukrzyca ciążowa jest najczęściej skutkiem zmian hormonalnych, zachodzących w tym okresie. Ciąża zwiększa odporność tkanek na działanie insuliny. Po porodzie najczęściej wszystko wraca do normy. W grupie ryzyka są: otyłe kobiety, mające więcej niż 25 lat oraz takie, które miały cukrzycę przy poprzedniej ciąży lub urodziły dziecko ważące powyżej 4 kg oraz gdy w rodzinie występowały wcześniej lub występują obecnie przypadki cukrzycy.
Badanie
Lekarz zleca sprawdzenie poziomu glukozy we krwi, które robi się na czczo. Jeśli wynik będzie prawidłowy, to kolejny pomiar wykonuje się w drugim trymestrze ciąży. Zwykle co miesiąc kobieta robi ogólne badanie moczu, które także może wykazać obecność cukru. W takim przypadku należy skonsultować się z lekarzem.