Strona domowa > Artykuly > Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa

Poleć artykuł

Jeśli pojawią się jakieś wątpliwości, specjalista zleci wykonanie odpowiednich testów. Po postawieniu diagnozy przyszła mama powinna trafić do poradni diabetologicznej. Wizyty kontrolne odbywają się najczęściej co 2-3 tygodnie. Kobieta ciężarna, u której wykryto cukrzycę, powinna także sama badać poziom cukru za pomocą glukometru. W sporadycznych przypadkach zaleca się podawanie insuliny w zastrzykach.

Dieta
Przy cukrzycy ciążowej ważna jest odpowiednia dieta. Powinna składać się ona z 5-6 posiłków spożywanych regularnie, nawet co 2-3 godziny.

– Dużo zależy od stanu pacjentki. Jeśli przyjmuje insulinę, to dieta musi być przestrzegana rygorystycznie. Na każdy posiłek przypada dokładna ilość wymienników węglowodanowych. Jest zależna jest od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego – mówi Joanna Witkowska, dietetyk. – Natomiast, jeśli pacjentka nie musi przyjmować insuliny, wystarczy utrzymać odpowiednią dietę i zachować regularność i jakość przyjmowanych posiłków.

Dieta dla cukrzyków powinna zawierać jedynie węglowodany złożone. Należy unikać białego pieczywa, białych makaronów, ryżu, a przede wszystkim słodyczy, napojów gazowanych i dosładzanych. W posiłkach powinno dominować ciemne pieczywo, najlepiej razowe, umiarkowana ilość owoców, które są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Nie może zabraknąć warzyw, które ułatwiają trawienie.

– Niektórych owoców i warzyw nie można jeść w przypadku cukrzycy. Należy unikać winogron, bananów, owoców w syropach, marchewki gotowanej i buraczków. Mają one wysoki indeks glikemiczny. Po zjedzeniu ich we krwi szybko podnosi się poziom cukru, który zaraz szybko opada. Jest to niekorzystne dla zdrowia – wyjaśnia dietetyczka. – Węglowodany u cukrzyków powinny być wchłaniane stopniowo. Zamiast słodyczy kobiety ciężarne mogą jeść owoce suszone. To wspaniała przekąska, która dostarcza witamin oraz cennego błonnika, dzięki któremu przewód pokarmowy pracuje prawidłowo,  pomaga także pozbyć się zaparć.

Należy także unikać bardzo tłustych produktów, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, tj.: margaryny, smalcu, boczku. Najzdrowsze są tłuszcze roślinne (np. oliwa z oliwek) oraz te pochodzące z ryb.

Zdrowe życie
Warto pamiętać, że cukrzyca jest najczęściej spowodowana złym stylem życia, nałogami, brakiem ruchu i nieodpowiednim odżywianiem. Dlatego każdy powinien dbać o dietę, unikać otyłości, uprawiać sporty. W przypadku cukrzycy ciążowej, najczęściej ustępuje ona po porodzie. Jednak także po ustąpieniu objawów kobiety powinny nadal dbać o siebie, ponieważ może ona powrócić przy kolejnej ciąży albo w późniejszym okresie życia.

wp.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.