Strona domowa > Aktualności > Aktualności > Czerwone wino zapobiega cukrzycy

Czerwone wino zapobiega cukrzycy

Poleć artykuł

Wszyscy znamy zalety czerwonego wina. Pite w niewielkiej ilości zapobiega chorobom krążenia. Ma jeszcze jedną zaletę, niedawno odkrytą – zapobiega cukrzycy.

 

 

Austarlijscy naukowcy udowodnili, że czerwone wino, pite w niewielkich ilościach, zmniejsza oporność organizmu na insulinę, która reguluje poziom glukozy we krwi.

Naukowcy twierdzą, że kieliszek dziennie czerwonego wina to doskonała profilaktyka zmniejszająca ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz zapobiegająca chorobom serca.

Najczęstszą przyczynącukrzycy jest częściowe uodpornienie się organizmu na insulinę. W efekcie stężenie glukozy we krwi jest zbyt wysokie. Skutki są długofalowe i niekorzystne dla organizmu. Objawy cukrzycy nie zawsze są wyraźne i choroba przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu.

Zdiagnozowana zbyt późno cukrzyca może doprowadzić do wielu powikłań i uszkodzić wiele narządów. Może prowadzić m.in. do poważnego uszkodzenia wzroku, zniszczenia nerek, a nawet amputacji stóp. Nadmiar glukozy we krwi uszkadza bowiem naczynia krwionośne.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.