Strona domowa > Artykuly > Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

Poleć artykuł

Diabetolodzy zalecają, żeby osoby chore na cukrzycę przestawiły się na dietę 1500 kcal. Jest to bardzo ważne z tego względu, aby nie przybywało tkanki tłuszczowej. a oto 10 przykazań żywieniowych dla cukrzyka

Tkanka tłuszczowa z natury uboga jest w receptory insulinowe – przez nie do wnętrza komórki dociera glukoza i jest zamieniana w energię. Gdy tych receptorów jest mało, glukoza z pozywienia nie wnika do komórek, lecz pozostaje we krwi. A im więcej jej znajduje się w krwiobiegu, tym jest to groźniejsze dla zdrowia. Dlatego też tak ważna jest dieta dla diabetyków. Nie mogą oni pozwolić sobie nawet w czasie świat na łamanie zasad diety.

10 przykazań żywieniowych dla cukrzyka

1. Posiłki powinny być jadanie regularnie, zawsze o tej samej porze.
2. Należy ułożyć sobie jadłospis tak, żeby podzielić posiłki pod względem energetycznym:
* śniadanie – 25 procent
* drugie śniadanie – 10 procent
* obiad – 25-30 procent
* podwieczorek 10-15 procent
* kolacja – 20 procent
3. Jedz zawsze pięć posiłków
4. Wpisz na czarną listę potrawy tłuste takie jak: wędliny, tłuste mięso, parówki, smalec, masło, śmietanę, żółte sery, konserwy mięsne, pasztety, chipsy, orzeszki. Do sałatek dodawaj oliwę z oliwek. Unikaj potraw smażonych. Pieczywo smaruj miękkimi margarynami.
5. Staraj się ograniczyć sól – potrawy doprawiaj ziołami, czosnkiem, chrzanem.
6. W twojej diecie powinno znaleźć się dużo warzyw i owoce. Unikaj jednak owoców słodkich np. winogron. Możesz jeść wiśnie, grejpfruty.
7. Z jadłospisu wyeliminuj cukier, wyroby czekoladowe, słodkie napoje, soki i ciasta.
8. Możesz pić niegazowaną wodę, herbatki ziołowe
9. Posiłki staraj się gotować na parze, dusić lub piec w folii.
10.Ryby i mięso gotuj lub grilluj. A przed gotowaniem usuń z mięsa tłuszcz, a przed jedzeniem zdejmij z drobiu skórkę.

Jednak nie zawsze można tak dokładnie stosować się do wszystkich zaleceń. Zdarza się przecież, że idziemy gdzieś na przyjęcie i trudno będzie powstrzymać się, żeby czegoś nie skosztować. Od czasu do czasu można ulec pokusie zjedzenia kawałka ciasta – ale tłustego kremu. Należy tylko uwzględnić to w wyliczeniach dietetycznych dnia. Należy też zaplanować dawkę insuliny lub odpowiedni wysiłek fizyczny, który pomoże zużytkować nadmiar zjedzonych kalorii. Jeśli wybieramy się z wizytą do znajomych, możemy zapytać gospodarzy o menu i czas podawania posiłków, bo może będzie konieczne przesunięcie pory wstrzyknięcia insuliny lub zjedzenie przekąski. Konieczne też jest zmierzenie poziomu glukozy we krwi przed i po przyjęciu.

mamzdrowie.pl/ Alicja Żywczak

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.