Strona domowa > Dieta cukrzycowa > Dużo mięsa w diecie – duże zagrożenie cukrzycą

Dużo mięsa w diecie – duże zagrożenie cukrzycą

4924408 surowe mieso 300 227
Poleć artykuł

Nie mamy dobrych wieści dla amatorek karkówki i schabowych. Jak wynika z ustaleń francuskich naukowców, dieta obfitująca w mięso sprzyja cukrzycy.

Badanie prowadzili naukowcy z instytutu INSERM w Paryżu. Po przeanalizowaniu informacji medycznych 66485 kobiet doszli do wniosku, że spożywanie dużej ilości mięsa wiąże się z podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Dlaczego? Otóż mięsna dieta zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zwłaszcza spożywani wędlin i przetworzonego mięsa podnosi kwasowość w organizmie. Nie pomaga nawet zwiększenie ilości owoców i warzyw (produktów zobojętniających kwasowość) w codziennym jadłospisie. Amatorki mięsnych dań są więc bardziej narażone na przewlekłą kwasicę, która zmniejsza wrażliwość na insulinę i w efekcie prowadzi do cukrzycy.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Diabetologica”.

źródło: http://zdrowie.dziennik.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.