Strona domowa > Dieta cukrzycowa > Produkty niezbędne w diecie cukrzyka

Produkty niezbędne w diecie cukrzyka

Cukrzyca wymaga od człowieka przede wszystkim zmiany jeśli chodzi o nawyki żywieniowe. Żadne lekarstwo nie pomoże, jeżeli nie zadbamy o właściwą dietę i odpowiedni styl życia.

Co powinno znaleźć się jak najczęściej na stole cukrzyka?

zioła: mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia, curry (posiadają mnóstwo kwasów tłuszczowych z rodziny terpenów, szczególnie silny terpen to karnozol zawarty w rozmarynie; mniszek lekarski, liście i korzenie łopianu;

warzywa strączkowe i te, które zawierają włókna, mające zdolność obniżania cholesterolu i normowania glukozy we krwi

warzywa krzyżowe: kapusta, brukselka, brokuły, kalafior (najlepiej surowe lub duszone)

morele, pomarańcze, mandarynki i grapefruity (należy skórki cytrusów uprzednio sparzyć w gorącej wodzie, co zabija szkodliwe pestycydy, a uwalnia i aktywizuje pożyteczny dla zdrowia likopen)

czosnek, cebula, por, szczypior

maliny, jeżyny, truskawki, jagody, owoce i liście borówki

papryka czerwona, żółta i zielona

probiotyki – najnowsze badania poddają w wątpliwość działanie jogurtów probiotycznych w przypadku osób chorych na cukrzycę, dlatego proponujemy naturalne probiotyki. Zawierają je czosnek, cebula, pomidory, szparagi, banany, owoce granatu, pszenica

czerwone wino – jedyny dopuszczalny w cukrzycy alkohol (w razie podejrzenia zapalenia trzustki niewskazany)

gorzka czekolada – powyżej 70% zawartości kakao

Jak widać dieta cukrzyka wcale nie musi być uboga czy monotonna. Różyczki kalafiorowe? Morele w gorzkiej czekoladzie? Nadziewane pomidory?

Wystarczy jedynie odrobina pomysłowości, by to osobom zdrowym ślinka ciekła na widok naszych posiłków.

A. Złotkowska/menopauza.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.