Strona domowa > Artykuly > Słońce zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób serca

Słońce zmniejsza ryzyko cukrzycy i chorób serca

Poleć artykuł

Przebywanie na słońcu może pomóc osobom starszym zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca – wynika z badań opublikowanych na łamach pisma „Diabetes Care”.


Gdy się starzejemy nasza skóra wytwarza mniej witaminy D, przez co wzrasta ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego związanego z cukrzycą i chorobami serca – dowodzą naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu Warwick.

Do tego wniosku doprowadziły naukowców przeprowadzone w Chinach badania, w których wzięło udział ponad 3 tys. osób w wieku od 50 do 70 lat. U 94 proc. badanych stwierdzono niedobór witaminy D (25- hydroksywitaminy D), a 42 proc. jednocześnie cierpiało na zespół metaboliczny.

Pomocne okazują się często promienie słoneczne, które pobudzają produkcję witaminy D. Ze słońca należy jednak korzystać z umiarem ze względu na szkodliwe promieniowanie UV, które, jak powszechnie wiadomo zwiększa ryzyko raka skóry.

– By pobudzić wytwarzanie witaminy D wystarcza nawet niewielka dawka słońca. Jeżeli będziemy korzystać z niego rozsądnie i nie będziemy doprowadzać do zaczerwienienia skóry lub poparzeń, promieniowanie nie zwiększy ryzyka raka skóry – mówi dr Ed Yong z Cancer Research UK.

Zmniejszona produkcja witaminy D wynika m.in. ze zmiany trybu życia i mniej zróżnicowanej diety. Naukowcy sugerują, by osoby starsze spędzały więcej czasu na słońcu, a także spożywały więcej pokarmów bogatych w witaminę D, na przykład jajek i tłustych ryb.

źródło wiadomosci.onet.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.