Przebywanie na słońcu może pomóc osobom starszym zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób serca – wynika z badań opublikowanych na łamach pisma „Diabetes Care”.
Gdy się starzejemy nasza skóra wytwarza mniej witaminy D, przez co wzrasta ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego związanego z cukrzycą i chorobami serca – dowodzą naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu Warwick.
Do tego wniosku doprowadziły naukowców przeprowadzone w Chinach badania, w których wzięło udział ponad 3 tys. osób w wieku od 50 do 70 lat. U 94 proc. badanych stwierdzono niedobór witaminy D (25- hydroksywitaminy D), a 42 proc. jednocześnie cierpiało na zespół metaboliczny.
Pomocne okazują się często promienie słoneczne, które pobudzają produkcję witaminy D. Ze słońca należy jednak korzystać z umiarem ze względu na szkodliwe promieniowanie UV, które, jak powszechnie wiadomo zwiększa ryzyko raka skóry.
– By pobudzić wytwarzanie witaminy D wystarcza nawet niewielka dawka słońca. Jeżeli będziemy korzystać z niego rozsądnie i nie będziemy doprowadzać do zaczerwienienia skóry lub poparzeń, promieniowanie nie zwiększy ryzyka raka skóry – mówi dr Ed Yong z Cancer Research UK.
Zmniejszona produkcja witaminy D wynika m.in. ze zmiany trybu życia i mniej zróżnicowanej diety. Naukowcy sugerują, by osoby starsze spędzały więcej czasu na słońcu, a także spożywały więcej pokarmów bogatych w witaminę D, na przykład jajek i tłustych ryb.
źródło wiadomosci.onet.pl