Strona domowa > Porady > Fasola: chroni przed cukrzycą

Fasola: chroni przed cukrzycą

Poleć artykuł

Jak wynika z badań, smakosze fasoli, ciecierzycy i soczewicy muszą mieć zdrowe serce. Ale nie tylko. Naukowcy dowiedli, że dieta obfitująca w rośliny strączkowe ratuje życie chorym na cukrzycę typu 2.

 

Od dawna wiadomo, że spożywanie fasoli dobrze wpływa na funkcjonowanie układu krążenia i kondycję serca. Najnowsze badania naukowców z University of Toronto przyniosły nowe odkrycie. Otóż okazuje się, że rośliny strączkowe chronią przed cukrzycą typu 2 i pomagają chorym utrzymać poziom cukru na właściwym poziomie.

Uczeni objęli badaniem 121 chorych na cukrzycę. Zaobserwowali, że spożywanie fasoli przez wolontariuszy, sprzyja kontroli glikemii. Dzięki temu pacjenci nie cierpią na nadciśnienie oraz są mniej narażeni na chorobę wieńcową i zawał serca.

Wyniki badań ukazały się na stronie internetowej Archives of Internal Medicine.

Źródło: dailymail.co.uk

One thought on “Fasola: chroni przed cukrzycą

  1. Potwierdzam. Po spożyciu gotowanej fasolo (ziarna lub strączków) mam mniejszy poziom glukozy!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.