Strona domowa > Porady > Dieta śródziemnomorska pomaga diabetykom

Dieta śródziemnomorska pomaga diabetykom

Poleć artykuł

Dieta bogata w chude mięso i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, okazuje się najskuteczniejsza w odchudzaniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.

 

Diabetykom szczególnie polecana jest dieta śródziemnomorska, choć wykazano, że pacjenci ci mogą zyskać ważne korzyści zdrowotne także dzięki menu o niskim poziomie węglowodanów.

Lekarze z Western Sussex Hospitals w Wielkiej Brytanii przeanalizowali 20 badań porównujących siedem popularnych diet stosowanych u pacjentów z cukrzycą typu 2. Wykazano, że dieta śródziemnomorska, a także niskowęglowodanowa, wysokobiałkowa oraz o niskim indeksie glikemicznym obniżyły poziom cukru we krwi.

Jeśli chodzi o wagę, najefektywniejsza okazała się dieta śródziemnomorska – po stosowaniu jej przez sześć miesięcy u chorych zanotowano utratę średnio dwóch kilogramów. Żaden inny sposób odżywiania się nie miał znaczącego wpływu na masę ciała.

Śródziemnomorskie menu obejmuje głównie: owoce, warzywa, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, ryby, oliwa z oliwek i zioła. Tłuszcze nasycone pochodzące z czerwonego mięsa i produktów mlecznych stanowią zwykle mniej niż 8 proc. dostarczanych organizmowi kilodżuli.

Inne badania powiązały dietę śródziemnomorską ze zmniejszonym prawdopodobieństwem nowotworów, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona, i śmierci z powodu zawału serca.

Ponadto, odnotowano, że diety: niskowęglowodanowa, niskoglikemiczna oraz śródziemnomorskia, doprowadziły do wzrostu wskaźników zdrowia serca – poziom cholesterolu HDL zwiększyło się o 4 do 10 proc., a triglicerydów spadł aż o 9 proc.

Senior.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.