Strona domowa > Artykuly > Jak wygląda żywienie, przy którym cukrzyca się cofa?

Jak wygląda żywienie, przy którym cukrzyca się cofa?

Poleć artykuł

Żywienie, przy którym cukrzyca się cofa jest proste, pożywne, smaczne i około 30% mniej kosztowne niż żywienie tradycyjne. Jada się jajecznicę z cebulką, omlety z truskawkami lub jarzynami, jajka na miękko, domowe salcesony, pasztety, galaretki z nóżek z jajkiem, wyśmienitą kaszankę, wszystkie mięsa, podroby i ryby, ale podobnie jak jarzyny i owoce w niedużych ilościach. Głównym źródłem energii są smakowite tłuszcze: masło, śmietana, smalec domowy z cebulką i jabłkiem, słonina, boczek, tłuszcz gęsi, oliwa z oliwek.

Z wyglądu żywienie podobne jest do kuchni staropolskiej, ale w istocie różni się naukowymi ustaleniami ilości białka, tłuszczu i węglowodanów w jadłospisach. Chodzi oczywiście o znane nam już żywienie optymalne, odkryte przez dr Jana Kwaśniewskiego, które zostało w latach 2006-2010 przebadane przez Poznańki Uniwersytet Medyczny.

W badaniach nad żywieniem optymalnym dowiedziono, że tłuste zywienie nie szkodzi organizmowi, bowiem zjadany tłuszcz nie jest magazynowany w tkance tłuszczowej, tylko spalany na bieżąco. Organizm chętnie spala tłuszcz, bo ze spalenia 1 cząsteczki kwasu tłuszczowego uzyskuje 9 kcal, a ze spalenia 1 cząsteczki glukozy (węglowodan) otrzymuje tylko 4 kcal. Przy spalaniu tłuszczu organizm mniej pracuje, mniej wydatkuje energii, mniej traci białka, minerałów, witamin, bo nie musi wytwarzać enzymów do przekształcania węglowodanów w paliwo. Tłuszcz jest gotowym paliwem. Tę właśnie wiedzę z BIOCHEMII HARPERA przywołał dr Jan Kwaśniewski opracowując model żywienia optymalnego Około 50 lat temu wyeliminowano wartościowe tłuszcze (masło, śmietanę, smalec, słoninę, boczek, łój, tłuszcz gęsi ) z żywienia, gdyż błędnie rozpoznano, że tłuszcze te zawierając cholesterol, grożą miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca.

Po wyeliminowaniu dobrych tłuszczów z żywienia, zawałów serca nie ubyło, ale w zastraszającym tempie zaczęło przybywać nadwagi, otyłości, cukrzycy, nadciśnienia, nowotworów. Pozytywny wpływ dobrego tłuszczu na zdrowie rozpoznał dr F. Perugini Billi i przedstawił w książce „JEDZ TŁUSTO I BĄDŹ ZDROWY”. Warto przypomnieć, że badania dowiodły, iż cholesterol nie jest bezpośrednią przyczyną miażdżycy, a organizm z pożywienia przyswaja tyle cholesterolu ile potrzebuje ( około 350 mg), resztę wydala. ( Uffe Ravnskov: „Cholesterol naukowe kłamstwo”). Natomiast prof. dr hab. Jan Hasik dowodzi ( w książce DIETETYKA), że dorosły człowiek może strawić i przyswoić 4-5 razy tyle tłuszczu, co zjada się obecnie w żywieniu tradycyjnym. Badania wykazały, że żywienie optymalne nie powoduje nadwagi, a zatem zapobiega insulinooporności, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu.

Natomiast przy żywieniu tradycyjnym prawie połowa Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość, 2,5 miliona choruje na cukrzycę, a 5-6 milionów zagrożonych jest tą chorobą. Żywienie optymalne powoduje, że cukrzyca się cofa i nie wraca. Jest to prawdziwa szansa dla tych, którzy chcą się uwolnić od choroby. Przejście na żywienie optymalne i sprawdzenie jak ono działa niczym nie grozi i nic nie kosztuje. Tym sposobem wielu chorych uwolniło się od cukrzycy. Żywienia optymalnego można się nauczyć z książek dr Jana Kwaśniewskiego, a jadłospisy optymalne z gotowymi wyliczeniami składników pokarmowych znajdziemy w poradniku „Co każdy z nas powinien wiedzieć o żywieniu optymalnym”( do wypożyczenia pod adresem emailowym : wanda_slawek@interia.pl lub tel: 510 054 490). Optymalnie żywię się już 15 lat i w ramach wolontariatu podpowiadam jak unikać błędów w żywieniu optymalnym.

W.S.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.