Strona domowa > Artykuly > Olejek z czosnku chroni serca diabetyków?

Olejek z czosnku chroni serca diabetyków?

Poleć artykuł

Czosnek może zapobiegać kardiomiopatii, czyli uszkodzeniu mięśnia sercowego u chorych na cukrzycę – wynika z pracy, którą publikuje pismo Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Już wcześniejsze badania sugerowały, że przeciwutleniacze, czyli związki neutralizujące wolne rodniki, dostarczane wraz z dietą mogą pomóc w ochronie komórek mięśnia sercowego.

Naukowcy z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Tajwanie sprawdzali, czy takie ochronne działanie mogą mieć przeciwutleniacze zawarte w olejku czosnkowym.

Opierali się na obserwowacjach, z których wynikało, że czosnek (Allium sativum) korzystnie wpływa na układ krążenia – m.in. hamuje enzymy zaangażowane w syntezę tłuszczów, może przeiwdziałać powstawaniu zakrzepów, obniżać ciśnienie krwi, a także neutralizuje wolne rodniki mogące uszkadzać naczynia krwionośne. Pojawiały się też doniesienia, że zawarte w nim związki mogą pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi, co byłoby szczególnie korzystne u cukrzyków.

Najnowsze doświadczenia chińskich naukowców przeprowadzone na szczurach, u których eksperymentalnie wywołano cukrzycę wykazały, że olejek czosnkowy łagodził, zależnie od dawki, niekorzystne zmiany w komórkach mięśnia sercowego związane z cukrzycą, chroniąc je zarazem przed uszkodzeniem.

W badaniu echokardiograficznym naukowcy zaobserwowali poprawę czynności skurczowej serca u gryzoni otrzymujących olejek z czosnku. W komórkach mięśnia sercowego wzrosła również produkcja enzymu neutralizującego wolne rodniki (dysmutazy nadtlenkowej 1), co dodatkowo pomogło zwalczać nadmiar tych cząsteczek. W rezultacie, mniej komórek serca ginęło w procesie apoptozy.

Zdaniem autorów pracy, korzystny wpływ olejku czosnkowego na serce jest związany z zawartymi w nich organicznymi związkami siarki, które mają własności przeciwutleniające. Naukowcy wykryli, że jest ich ponad 20, z czego najważniejsze znaczenie mają dwusiarczek i trójsiarczek diallylu.

Jak podsumowują badacze, wyniki te dowodzą, że czosnek może odegrać istotną rolę w ochronie serc cukrzyków przed uszkodzeniem. Dlatego warto prowadzić dalsze prace nad tym zagadnieniem.

Choroby układu krążenia są jednym z głównych powikłań cukrzycy i odpowiadają za 80 proc. zgonów cierpiących na nią osób. Szacuje się, że śmiertelność z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego jest wśród cukrzyków 2-4 razy wyższa niż wśród osób z ogólnej populacji.

PAP/Rynek Zdrowia

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.