Strona domowa > Artykuly > PEN. Cukrzyca i Otyłość – nowy numer

PEN. Cukrzyca i Otyłość – nowy numer

Poleć artykuł

Ukazał się 3 numer dwumiesięcznika „PEN. Cukrzyca i Otyłość” a w nim m.in. :

 

 

 

 

BEZ CHOLESTEROLU NIE MA ŻYCIA czyli co z tą dietą dla chorych na cukrzycę.
– Lekarze i dietetycy eksponują wyłącznie zawartość cholesterolu w jajach. Nie mówią, że jest w nich 10 razy więcej fosfolipidów, że jest 3 razy więcej choliny, a ponadto jaja są doskonałym źródłem witamin. A wiadomo, że jeśli w diecie są te składniki w równowadze, problem wbudowania się cholesterolu nie ma istotnego wymiaru. Nadto jeszcze ten cholesterol w jaju to ten „dobry“ (HDL), a nie „zły“ (LDL- mówi prof. dr. hab. TADEUSZEM TRZISZKĄ z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu . cała rozmowa w papierowej wersji „Magazynu PEN. Cukrzyca i otyłość” lub na stronie www.magazynpen.pl.

JAK W KADRZE FILMU, to 63 lata Józefa Kowalkiewicza z cukrzycą.
Długa historia znaczona codziennymi iniekcjami i sporą aktywnością zawodową, społeczną, sukcesami sportowymi i w pokonywaniu choroby. Zaczęło się w roku 1947. Lekarz domowy Feliks Kamiński, późniejszy pierwszy rektor poznańskiej AWF, zalecił przeziębionemu piętnastolatkowi analizę moczu. Stwierdzono obecność cukru. Rozpoznanie: diabetes mellitis.

W DOMU I W SZKOLE czyli o tym, że nauczyciele i wychowawcy o cukrzycy wiedzą zbyt mało.
Stan wiedzy na temat cukrzycy nauczycieli gimnazjów Opolszczyzny okazał się niezadowalający. Przeprowadzone trzy lata temu badania ankietowe objęły 524 nauczycieli z 37 gimnazjów. Pytano ich m.in. o patomechanizm cukrzycy, jej objawy, funkcję insuliny, prawidłowy poziom cukru we krwi, metody kontroli i leczenia choroby, aspekty opieki nad dzieckiem z cukrzycą. „Wyniki badań wskazują, że aż 51% nauczycieli nie potrafiło wskazać prawidłowego stężenia glukozy na czczo, 45% nie wskazało insuliny jako podstawowego leku w cukrzycy, a 9% nie znało sposobu jej podania“ – piszą autorki badań.

ZDROWE ŻYWIENIE – OD TEORII DO PRAKTYKI czyli czym się różni dieta osoby chorej na cukrzycę od diety osoby zdrowej.
Gdy dowiemy się, że chorujemy na cukrzycę, często też słyszymy, że powinniśmy przestrzegać diety. Można odnieść wrażenie, że zakazów i nakazów jest tak dużo, że na wszelki wypadek należy unikać wszystkiego. Otóż nie! Sposób odżywiania się osoby z cukrzycą jest przecież zbliżony do prawidłowej diety osoby zdrowej. Odżywianie właściwe dla chorego na cukrzycę wcale nie jest takie skomplikowane, wymaga jedynie umiejętności doboru produktów i potraw oraz konsekwencji. Modyfikacja menu powinna polegać na ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów, czyli cukrów. Trzeba jeść częściej, za to mniej obficie, a dzień zaczynać od śniadania.

A także:
PLEBISCYT „DOBRE DLA DIABETYKA” – wybieramy 7 najlepszych produktów ułatwiających życie osób chorych na cukrzycę. W numerze pierwszy kupon do głosowania.
RADY NIE TYLKO DLA CHORYCH – czy bać się kleszczy, jak radzić sobie z przebarwieniami na skórze, masaż brzucha, jak zwalczyć kurzajki, plastry zamiast tabletek oraz krzyżówka panoramiczna z nagrodami.
Więcej na stronie : www.magazynpen.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.