Strona domowa > Artykuly > Praca na zmiany sprzyja cukrzycy

Praca na zmiany sprzyja cukrzycy

Poleć artykuł
Praca zmianowa wiąże się z różnymi niedogodnościami. Osoby, które ją wykonują, nie są w stanie np. wypracować sobie odpowiednich pór snu. To jednak nie wszystko.

Okazuje się, że ludzie, którzy muszą stawiać się w pracy o niestandardowych godzinach, są bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 w porównaniu do pozostałych pracowników.

Ryzyko było najwyższe dla mężczyzn i tych, którzy pracowali na różne zmiany, jednak przyczyny tego stanu rzeczy są niejasne, mówią uczeni.

Jak wskazują badacze z Uniwersytetu Huazhong w Chinach, w ciągu ostatnich dziesięcioleci, w ramach kilku badań epidemiologicznych oceniano związek między pracą zmianową a ryzykiem cukrzycy. Wyniki jednak nie zawsze były koherentne.

Chińscy naukowcy przeanalizowali dane z 12 wcześniejszych badań, w których udział wzięło łącznie ponad 226 tysięcy osób. Część wziętych pod uwagę testów przeprowadzono w Japonii, niektóre w USA, a także Szwecji, Chinach i Belgii.

Za pracę zmianową uznano wykonywanie obowiązków zawodowych wieczorami, w nocy, rozpoczynanie pracy o różnych porach (np. w jednym tygodniu o 6.00, w kolejnym o 14.00), etc.

Okazało się, że uczestnicy mający takie zatrudnienie są średnio o 9 proc. bardziej narażeni na rozwój cukrzycy w porównaniu z osobami pracującymi w standardowych godzinach. Co więcej, stwierdzono, że prawdopodobieństwo cukrzycy jest o 28 proc. wyższe u mężczyzn niż u kobiet. Najbardziej zagrożeni tą chorobą zaś są ci, którzy pracują na różne zmiany – u nich ryzyko jest zwiększone aż o 42 proc.

Badacze nie są pewni przyczyn odkrytej relacji. Sądzą jednak, że najprawdopodobniej ma na nią wpływ zaburzenie w rytmie snu i sposobu odżywiania się. Niektóre badania wykazały, że niedostateczna ilość snu i jego słaba jakość mogą rozwijać i nasilać insulinooporność. Oporność na insulinę to dolegliwość, w której organizm nie wykorzystuje insuliny prawidłowo do przetwarzania cukru we krwi i jest także często zwana „stanem przedcukrzycowym".

Co więcej, wcześniejsze analizy wykazały też, że praca zmianowa jest związana ze zwiększeniem masy ciała, zwiększeniem apetytu i poziomu tłuszczu w organizmie, które są głównymi czynnikami ryzyka cukrzycy.

Wyniki opublikowano w magazynie Occupational and Environmental Medicine.

senior.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.