Pacjenci z cukrzycą mogą mieć nieznacznie zwiększone ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań.
W amerykańskim badaniu wzięło udział prawie 289 tysięcy osób starszych. Wykazano, że pacjenci z cukrzycą, byli bardziej narażeni na zdiagnozowanie u nich choroby Parkinsona w ciągu najbliższych 15 lat.
Spośród 21.600 osób z cukrzycą, u 172 (0,8%) rozpoznano chorobę Parkinsona. Tymczasem jednocześnie zdiagnozowano 1393 przypadków choroby (0,5%) wśród 267 tysięcy mężczyzn i kobiet, którzy nie byli chorzy na cukrzycę.
Kiedy naukowcy wzięli pod uwagę inne czynniki – takie jak wiek, waga i palenie papierosów, sama cukrzyca okazała się być związana z 41% wzrostem ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona w przyszłości.
Nie jest jasne czy cukrzyca ma wpływ na chorobę Parkinsona. Jakkolwiek te dwie choroby wydają się niezwiązane, zwiększone ryzyko dolegliwości neurodegradacyjnej u diabetyków sugeruje, że podłożem może być podobny mechanizm. Uczeni podejrzewają przewlekły stan zapalny o niewielkim natężeniu lub oksydację (proces utleniania).
Wyniki badań opublikowano w magazynie „Diabetes Care".
senior.pl