Pora roku, która nastała zobowiązuje. Nas do poruszania tematów związanych z jej mankamentami, a Państwa – do większej dbałości o swoje zdrowie.
Negatywy okresu jesienno-zimowego wydają się oczywiste: mniejsza aktywność fizyczna, bardziej treściwe – często niezdrowe – jedzenie oraz infekcje (np. przeziębienie, grypa).
To wszystko sprawia, że w zimne miesiące roku trudno utrzymać prawidłowe wartości glikemii i pozytywne nastawienie. Przed nami kilka trudnych miesięcy, które musimy jakoś przetrwać w dobrej kondycji i względnie dobrym zdrowiu. Jak to zrobić? Po pierwsze badać się regularnie i nie zaniedbywać samokontroli. Po drugie – ruszać się, nawet w pozycji siedzącej lub leżącej – to naprawdę możliwe, o czym dowodzi tekst w dziale Aktywny styl. Po trzecie – wysypiać się, bo sen to zdrowie, a jeśli mamy z tym kłopot możemy skorzystać z porad zawartych w artykule „Problematyczna bezsenność”.
Ponieważ sezon grypy i przeziębień trwa, i zapewne szybko się nie skończy, powinniśmy uzbroić się w wiedzę, która pomoże nam poradzić sobie z cukrzycą w tych trudnych momentach, bo infekcje mają niestety bardzo duży wpływ na glikemię. O tym, jak podczas choroby regulować dawki insuliny, jak często kontrolować poziom glukozy, kiedy należy bezzwłocznie udać się do lekarza itd., przeczytacie w artykułach: „Infekcje a kontrola cukrzycy” i „Insulinoterapia przy grypie”.
Życzymy zdrowia i konstruktywnej lektury.
Infekcje a kontrola cukrzycy
Nieubłaganie nadszedł czas, którego takwielu z nas nie lubi – okres sprzyjającyczęstszemu występowaniu choróbinfekcyjnych. Pojawienie się grypy lubnawet zwykłego przeziębienia u osóbz cukrzycą wymaga zwiększonej kontroliglikemii oraz – co nie zawsze jest przezpacjentów uwzględniane – zmianw dawkowaniu insuliny.
Dodatkowe schorzenia takie jak przeziębienie,gorączka czy nieżyt żołądkowo-jelitowy mogą zaburzać wyrównaniecukrzycy – występujące często wahania glikemiii zmieniające się zapotrzebowanie na insulinę utrudniają zarządzaniechorobą i utrzymanie właściwej kontroli. Dlatego w artykule tym staramy się przybliżyć różne sposoby i zasady ułatwiające radzenie sobie z cukrzycą, gdy pojawi się jakaś infekcja, a z nią problem z glikemiąi zmieniającym się zapotrzebowaniem na insulinę.
Problematyczna bezsenność
Najistotniejsze w leczeniu łagodnych zaburzeń snu jest przestrzeganieprawidłowej higieny snu. Pod tym pojęciem rozumiesię zasady i zalecenia, których stosowanie poprawia jakość snu.Najważniejsze z nich to aktywność fizyczna prowadzona późnympopołudniem, ale nie wieczorem, która sprawia, że senstaje się głębszy i dłuższy. Istotne jest też unikanie spędzaniaczasu w łóżku przed zaśnięciem i po wybudzeniu oraz drzemekw ciągu dnia, a także zrezygnowanie z kofeiny, nikotyny i alkoholu.Napoje energetyzujące mogą utrudniać zaśnięcie nawet do12 godzin od ich spożycia. By uregulować rytm okołodobowypowinno się unikać ekspozycji na silne światło w godzinachwieczornych i nocnych, wstawać codziennie mniej więcej o tejsamej porze, spożywać kolację maksymalnie trzy godziny przedsnem.
Cukrzyca i układ krążenia – nowe wytyczne
W wytycznych podkreśla się, że bardzoważne znaczenie ma bogata w błonnikdieta, zawierająca każdego dnia warzywai owoce, a także ograniczenie spożyciacukrow prostych oraz tłuszczow. Koniecznyjest codzienny wysiłek fizyczny– optymalny jego czas to nie mniej niż30 minut dziennie lub przynajmniej150 minut w ciągu tygodnia. Taki trybżycia powinien zapewnić prawidłowąmasę ciała. Gdy pacjent z cukrzycą mawspołistniejącą nadwagę, a jego BMIprzekracza 25 kg/m2, zaleca się redukcjęmasy ciała o więcej niż 5%. Ważne jestograniczenie spożycia alkoholu.
Węglowodany a odchudzanie
W przypadku cukrzycy, nadwagi lub otyłościbardzo ważne jest ograniczanie spożycia cukrówdodanych, czyli cukru używanego zwyczajowo(np. do słodzenia – sacharoza) oraz cukrów dodawanychdo produktów spożywczych w czasie ichwytwarzania lub produkcji. Są to między innymi:sacharoza (cukier do słodzenia), fruktoza, glukoza,miód, syropy – glukozowy, wysokofruktozowy,kukurydziany, klonowy, melasa cukrowa, dekstrozakrystaliczna.
Warto czytać etykiety i sprawdzać, czy w danymprodukcie spożywczym, który chcemy kupić znajdujesię któryś z wyżej wymienionych składników.Jeśli tak, oznacza to, że dany produkt zawiera cukierdodany i lepiej z niego zrezygnować. Unikanie takich produktów pomaga zmniejszyć ilośćwęglowodanów w diecie, a tym samym zmniejszyćjej kaloryczność, co wspomaga proces odchudzania.
Każdy z nas w którymś momencie dostaje zwolnienie z powodu choroby,musi skorzystać z pomocy lekarza specjalisty czy wykupić leki zapisanena receptę. Zasady obowiązujące w systemie opieki zdrowotnej w tegotypu przypadkach mogą nastręczać pacjentom problemów. istniejącew ochronie zdrowia wymogi formalne stwarzają bowiem mnóstwosposobności do pomyłek.Dlatego wartomieć przynajmniej ogólną orientacjęw kwestiach związanych z organizacjąsystemu ochrony zdrowia, aby pewniejsię w nim poruszać, gdy zajdzie takapotrzeba.
(…) Zaświadczenie lekarskie o czasowejniezdolności do pracy z powodu chorobywystawia się wyłącznie po przeprowadzeniubezpośredniego badaniastanu zdrowia osobyubezpieczonej.Niedopuszczalne jest zatem przyjścieosoby trzeciej w imieniu osobystarającejsię o wypisanie takiego druku,nawet jeśli zwraca się o to do lekarzanajbliższa rodzina ubezpieczonego.
4 Koszalin ma swój napęd!
8 PsInka Inka zostajediabdogiem (16)
9 Konsekwencje upadkówu starszych osób
10 Żyję bo biorę
22 Insulinoterapia przy grypie
28 Cukrzyca i układ krążenia– nowe wytyczne
30 Badania kontrolne– jakie i kiedy? (cz. 2)
36 Węglowodany a odchudzanie
39 Przepisy kulinarne
Zapraszamy na www.diabetyk.pl i www.facebook.com/diabetyk